X-Craft

/© IWM A 22900.

X-Craft var en type britisk dvergubåt brukt under andre verdenskrig. Den er mest kjent brukt i angrepet på det tyske slagskipet Tirpitz i Kåfjord, og regnes som en av de mest effektive dvergubåtene brukt under krigen.

Historie

X-Craft ble utviklet nettopp med tanke på operasjoner mot slagskipet Tirpitz, og de to prototypene X3 og X4 begynte sjøprøver fra mars 1942. Alle dvergubåtene i den første serien på seks ubåter, X5 til X10, ble levert til den britiske marinen i januar 1943, og det var disse som ble brukt i angrepet på Tirpitz. Det ble bygget ytterligere en serie på seks X-Craft, X20 til X25, og seks for treningsformål i 1943, XT-1 til XT-6, og fem for bruk i Øst-Asia mot slutten av krigen, XE7, 8, 9, 11 og 12.

I tillegg til operasjonen mot Tirpitz i Kåfjord 22. september 1943, hvor to av dvergubåtene lyktes i å plassere sprengladninger under Tirpitz som detonerte og gjorde store skader på skipet, ble X-Craft brukt i to angrep på flytedokken i Laksevåg i Bergen. Det første angrepet 14. april 1944 slo feil da ladningen ble lagt under det tyske transportskipet Bärensfels istedetfor flytedokken, men viste at X-Craft var i stand til å trenge gjennom et havneområde holdt av fiendtlige styrker. 11. september ble operasjonen gjentatt og flytedokken senket.

X-Craft ble også brukt til rekognosering i forbindelse forberedelsene til D-dagen, og for navigasjonsassistanse under selve landgangen. 31. juli 1945 angrep og skadet en X-Craft den japanske krysseren Takao i havn i Singapore, og to andre kuttet de japanske telefonkablene mellom Saigon, Hongkong og Singapore.

Spesifikasjoner

Kommandøren på en X-Craft ved kontrollene til hydroplanet
/© IWM A 26933.

X-Craft var utstyrt med en dieselmotorer med en ytelse på 42 hestekrefter (X20 til X25 og XT-serien hadde en motor med en ytelse på 32 hestekrefter), og en elektrisk motorer med en ytelse på 30 hestekrefter. Dvergubåtens utrustning bestod av to ladninger festet på hver side av fartøyet, disse ble lagt under målet og utstyrt med en tidsinnstilt tennsats. Den kunne også frakte limpetminer som kunne festes direkte på målet av dykkere. Spesifikasjonene er for X5 til X10.

  • Deplasement: 30,2 tonn neddykket; 27,4 tonn på overflaten
  • Lengde: 15,7 meter
  • Toppfart: 6,25 knop på overflaten; 5,75 knop neddykket
  • Største operasjonsdybde: 90 meter
  • Mannskap: 4

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jacobsen, Alf R. (2003). Banesår (Undertittel: Tirpitz og jakten på X5). Aschehoug
  • Gallagher, Thomas (1973). Senk Tirpitz! (Undertittel: Dverg-ubåter gir slagskipet dødsstøtet i Kåfjorden). Stabenfeldt Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg