MS-Windows logo
Microsoft.
Lisens: Udefinert

Windows er et operativsystem utviklet av det amerikanske programvarehuset Microsoft. Windows brukes som fellesbetegnelse på alle operativsystemene til Microsoft.

Faktaboks

Uttale
wˈindəuz

Fram til Apples overgang til Intel-prosessorer på midten av 2000-tallet var Windows forhåndsinstallert på praktisk talt alle solgte PC-er med Intel-kompatibel prosessor verden over.

Historie

Det første Windows-produktet, Windows 1.0, ble kunngjort i 1983 og lansert i 1985. Windows 1.0 var et grafisk brukergrensesnitt på toppen av det underliggende operativsystemet MS-DOS. Det ble utviklet for PC-er basert på Intel-prosessorer og skulle forenkle bruken av datamaskinen. Deretter fulgte versjon 2.0 i 1987 og 3.0 i 1990.

Det store gjennombruddet til Windows kom med Windows 3.0, som var det første Windows-operativsystemet med blant annet

  • Verktøy for å holde oversikt over filer og installerte applikasjoner
  • Mulighet til å ha flere applikasjoner kjørende samtidig i ulike vinduer
  • Flere preinstallerte applikasjoner, blant annet «Paintbrush» og «Notepad»
  • Virtuelt minne og mer effektiv minnebehandling

Senere kom Windows 3.1 og Windows for Workgroups som gjorde ressursdeling mellom ulike arbeidsstasjoner og sentrale servere enklere. I tillegg var det et større fokus på nettverk og etterhvert internet. Dette gjorde at Windows tok store markedsandeler fra Unix og Linux i bedriftsmarkedet.

Microsoft delte så utviklingen sin i en satsing på bedriftsmarkedet med flere NT-versjoner og til slutt Windows 2000 (egentlig NT 5.0), og en satsing på hjemmemarkedet med Windows 95, Windows 98 og Windows Me. Bedriftsmarkedet fikk økt fokus på sentral administrasjon, sentrale brukerbaser og ressursdeling, mens hjemmemarkedet fikk fokus på brukergrensesnitt og ny funksjonalitet knyttet til Internett.

Windows XP var et forsøk på å slå sammen de to ulike parallelle løpene for Windows med én utgave for bedriftmarkedet og én for hjemmemarkedet. Løsningen ble å dele det i en Home- og en Professional-utgave av det som i bunn var samme operativsystemsystem.

Denne strategien har fortsatt med Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 og Windows 11 (utgitt 2021).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg