Sherman

M4A3 Sherman.

av . fri

Sherman, eg. Medium Tank M4, amerikansk middelstung stridsvogn. Sherman var den viktigste og mest tallrike vestallierte stridsvognen brukt under den annen verdenskrig.

Navnet Sherman, etter William Tecumseh Sherman, fikk den opprinnelig av britiske styrker. I tillegg til amerikanske og britiske styrker ble over 4000 også levert til Sovjetunionen. Etter krigen ble den brukt i flere konflikter, blant de viktigste av amerikanske styrker under Koreakrigen, i Midtøsten av blant annet Egypt og Israel, og av både Pakistan og India under krigen i 1965. Pakistan brukte den og i krigen mot India i 1971 og Israel brukte moderniserte varianter så sent som under Yom Kippur-krigen i 1973.

Sherman var en videreutvikling av Medium Tank M3, den første prototypen ble bygget i februar 1941 og fra 1942 ble omkring 45 000 stridsvogner produsert frem til 1945. Medium Tank M4 (som på dette tidspunktet ikke var kjent som Sherman) ble operativ i den amerikanske hæren i september 1941, men fikk sin ilddåp med den britiske åttende armé ved al- Alamain i oktober 1942.

En rekke forskjellige varianter ble produsert, med forskjellige typer motor, skrog, chassis, tårn og bestykning. Tidlige varianter hadde en 75 mm kanon, som på senere varianter ble erstattet med en 76 mm kanon, og noen ble produsert med en 105 mm haubitser. En britisk ombygd variant, Firefly, ble utstyrt med en 17-punds kanon.

Eksempelvis var en M4A4 Sherman utstyrt med en 75 mm kanon, en Chrysler A57 motor med en ytelse på 425 hk og veide 35 tonn.

Blant de viktigste og mest kjente kampkjøretøyer basert på Sherman var panserjagerne M10A1 og M36.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg