Faktaboks

Vilhelm 1.

Vilhelm I, Wilhelm I, William I

Wilhelm Friedrich Ludwig

Født
22. mars 1797, Berlin, Preussen (nå i Tyskland)
Død
9. mars 1888, Berlin, Tyskland
Keiser Vilhelm 1
Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Vilhelm 1. var konge av Preussen fra 1861 og tysk keiser fra 1871. Han var andre sønn av kong Fredrik Vilhelm 3. Vilhelm var den første keiseren etter samlingen av Tyskland i 1871.

Vilhelm var i første rekke militær, og i 1840-årene kjent som reaksjonær. I 1848 oppfordret han broren, Fredrik Vilhelm 4, til å slå februarrevolusjonen ned med makt, og han var så forhatt av de liberale at han i noen måneder måtte ta opphold i Storbritannia. I 1850-årene var han imidlertid en motstander av den reaksjonære «kamarilja» ved hoffet, som han mente ikke førte noen energisk prøyssisk stormaktspolitikk, først og fremst overfor Østerrike.

I 1857 ble Vilhelm ble regent for den alvorlig psykisk syke broren, og i 1861 ble han konge. Han slo inn på en mer liberal kurs, men ville ikke svekke kongemakten, og hans hovedinteresse var å styrke hæren. Militærbudsjettet og forslaget om ny hærordning møtte motstand hos det liberale flertall i landdagen, og Vilhelm tenkte på å abdisere. Han utnevnte Otto von Bismarck til statsminister i 1862, og siden måtte Vilhelm overlate politikken til ham.

Vilhelm var ofte irritert over Bismarck, og hans prøyssiske konservatisme kolliderte med Bismarcks «realpolitikk». Som prøysser mislikte Vilhelm tittelen «tysk keiser» og den tyske riksforfatning. Han var motstander av Bismarcks kulturkamp mot den katolske kirke i 1870-årene, av støtten til republikken i Frankrike og av alliansen med Østerrike i 1879.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg