Creative Commons logo

Creative Commons er en ideell organisasjon som utarbeider ulike standardiserte lisenser for kreative og akademiske verk (tekst, bilder, musikk og video). Lisensene angir i hvilken grad andre kan distribuere, endre og bruke et bestemt verk, og hvordan skaperen av det aktuelle verket skal krediteres.

Faktaboks

Også kjent som
creativecommons

Ideen bak Creative Commons-lisensen er et ønske om å gi privatpersoner og organisasjoner en gratis, enkel og standardisert måte å gjøre sine åndsverk tilgjengelig for allmennheten på, og slik at andre som ønsker å bruke verket, ikke behøver å innhente individuell tillatelse fra rettighetshaveren til bruken, slik åndsverkloven ellers ville forutsatt.

Alle variantene av Creative Commons-lisenser forutsetter navngivelse av rettighetshaver ved utnyttelse av det lisensierte verket. Utover dette kan rettighetshaveren sette som vilkår at det lisensierte verket bare kan bli brukt ikke-kommersielt, eller at verket også kan bli brukt kommersielt. I tillegg kan rettighetshaveren angi at brukene skal ha rett til å tilgjengeliggjøre verket i bearbeidet form, eller at verket bare kan tilgjengeliggjøres i sin opprinnelige form. Rettighetshaveren kan også sette som vilkår for bruken av verket, at det lisensierte materialet skal deles av andre på samme vilkår som den opprinnelige tilgjengeliggjøringen fra rettighetshaverens side.

Standardiserte lisenser

CC BY NC ND lisensmerke

Dette gir grunnlag for seks ulike standardiserte Creative Commons-lisenser, i form av ulike kombinasjoner av disse vilkårene:

  1. Navngivelse (CC BY)
  2. Navngivelse-Del på samme vilkår (CC BY-SA)
  3. Navngivelse-Ingen bearbeidelse (CC BY-ND)
  4. Navngivelse-Ikke-kommersiell (CC BY-NC)
  5. Navngivelse-Ikke-kommersiell-Del på samme vilkår (CC BY-NC-SA)
  6. Navngivelse-Ikke-kommersiell-Ingen bearbeidelse (CC BY NC-ND)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg