Faktaboks

Jimmy Wales
Jimmy Donal Wales Jimbo Wales
Uttale
weilz
Født
7. august 1966, Huntsville, Alabama
Jimmy Wales, 2019
Jimmy Wales, 2019
Av /Wikimedia Foundation 𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Jimmy Wales er en amerikansk internettgründer, grunnlegger av og forgrunnsfigur for Wikipedia.

Wales studerte ved Auburn University og University of Alabama, og har en mastergrad i finansfag. Etter studiene arbeidet han som opsjonshandler i Chicago, og grunnla på midten av 1990-tallet nettstedet Bomis. Wales lanserte Internett-leksikonet Nupedia i 2000, og det wiki- og åpen tilgang-baserte internettleksikonet Wikipedia sammen med Larry Sanger (født 1968) i 2001. Han eide domenet, og stilte egne servere til disposisjon. Han overførte domenet til den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation som han etablerte i 2003, der han også satt som styreleder til 2006.

I 2004 grunnla han det kommersielle selskapet Wikia Inc, som tilrettelegger wiki-plattformer for organisasjoner og bedrifter.

I 2006 kåret Times Magazin Wales til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Han har mottatt en rekke utmerkelser og æresbevisninger for sitt omfattende arbeid for ytringsfrihet og kunnskapsdeling. Han har hele tiden fastholdt sin ikke-kommersielle strategi for Wikimedia-prosjektene (Wikimedia Commons med flere), og sagt fra seg mulighetene for å tjene penger på Wikipedia.

Han er gift, har to døtre og har siden 2012 vært bosatt i London.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg