Westland Lynx
/Forsvaret.

Westland Lynx er et britisk tomotors militært helikopter, brukt i en rekke roller. Lynx er ett av de raskeste og mest manøvrerbare helikopterene produsert, og holder fremdeles den offisielle fartsrekorden for helikoptre. I Norge ble Lynx brukt av Kystvakten fra 1983 til 2014.

Historie

Lynx AH.Mk.1
© Crown copyright. IWM (CT 742).

Lynx ble opprinnelig utviklet som en del av den anglo-franske helikopteravtalen i 1967. Det var det første helikopteret som var utviklet fra grunnen av av Westland Helicopters. Det fløy første gang 21. mars 1971, og var produsert av Westland Helicopters i Storbritannia og Aérospatiale i Frankrike. Den første serieproduserte varianten var Lynx HAS.Mk.2, som ble produsert for den britiske marinen fra 1976, fulgt av Lynx AH.Mk.1 for den britiske hæren, produsert fra 1977. Begge typene ble tatt i bruk fra 1978. Lynx HAS.Mk.2 ble brukt under Falklandskrigen, hvor det viste seg svært effektivt. Lynx var i bruk i den britiske marinen frem til 2017, og den britiske hæren frem til 2018.

De siste variantene produsert for det britiske forsvaret var Lynx HAS.Mk.8 og Lynx AH.Mk.9, for henholdsvis marinen og hæren. Disse var utstyrt med en ny og mer effektiv rotor i komposittmateriale. Lynx HAS.Mk.8 ble eksportert under navnet Super Lynx.

Norge anskaffet fra 1981 seks Lynx Mk.86 til Kystvakten. Disse var brukt av 337-skvadronen, som hadde blitt gjenopprettet som kystvaktskvadron i 1980 med base på Bardufoss flystasjon, og var operative fra 1983. Et helikopter havarerte i 1988, og de siste gjenværende helikoptrene var i bruk frem til 337-skvadronen ble lagt ned ved årsskiftet 2014/2015. Den norske Lynx-helikopterene ble primært brukt som kystvakthelikoptere, og var brukt fra kystvaktskipene i Nordkapp-klassen.

Ved utgangen av 2022 hadde Algerias marine ti Super Lynx, den brasilianske marinen hadde tolv Super Lynx, Omans marine hadde 15 Super Lynx, den malaysiske marinen hadde seks Super Lynx, Portugals marine hadde fem Super Lynx, Thailands marine hadde to Super Lynx, den tyske marinen hadde 22 Lynx, Sør-Afrikas flyvåpen hadde fire Super Lynx og den sørkoreanske marinen 23 Lynx.

Spesifikasjoner

Lynx Mk.86 var utstyrt med to Rolls-Royce Gem turboshaftmotorer (se flymotor), hver med en ytelse på 846 kilowatt.

  • Diameter rotor: 12,80 meter
  • Lengde (skrog): 11,92 meter
  • Marsjfart: 232 kilometer i timen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg