Westland Helicopters Ltd., Yeovil, tidligere britisk helikopterprodusent dannet i 1966 ved at all helikoptervirksomhet ble skilt ut fra flyprodusenten Westland Aircraft Ltd. I 2001 slått sammen med italenske Agusta til AgustaWestland.

Etter den annen verdenskrig skiftet Westland Aircraft i økende grad til helikopterproduksjon, først på lisens fra Sikorsky. Selskapet overtok i 1959 Saunders-Roe, og i 1960 Fairey Aviation og Bristol Aeroplanes helikopteravdeling og dannet i 1966 Westland Helicopters Ltd. I 1986 ble Westland refinansiert da amerikanske United Technologies og italienske Fiat fikk eierandeler. Fiat trakk seg ut i 1988, og i 1994 fikk det britiske industrikonsernet GKN full kontroll over selskapet. Westland Helicopters ble i 2001 sammenslått med italienske Agusta til AgustaWestland, et samarbeid mellom GKN og italienske Finmeccanica, hvor Finmeccanica ble eneeier i 2004.

Viktige og kjente helikoptertyper inkluderer Whirlwind (lisensbygget Sikorsky S-55), Wessex (lisensbygget Sikorsky S-58), Scout og Wasp (begge opprinnelig utviklet av Saunders-Roe), Sea King (lisensbygget Sikorsky S-61) og Lynx. I tillegg Gazelle og Puma (produsert i samarbeid med franske Aérospatiale), og EH101, som ble utviklet av et selskap dannet av Agusta og Westland Helicopters i samarbeid, i dag produsert av AgustaWestland som AW 101.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.