Angelsaksiske jarledømmer
Kart over angelsaksiske jarledømmer omkring år 1000. Wessex i mørk rosa.

Wessex var et angelsaksisk kongerike i det sørlige Britannia, og har blitt regnet for å være ett av de sju gamle kongerikene i det såkalte heptarkiet. Ifølge den angelsaksiske krøniken ble Wessex grunnlagt av sakserhøvdingen Cerdic og hans sønn Cynric i 519. Kjerneområdet lå i områdene sør for Themsen – de senere grevskapene Berkshire, Hampshire, Wiltshire, Dorset, Somerset og Isle of Wight. Hovedstaden i Wessex var Winchester.

Faktaboks

Uttale
wˈesiks
Etymologi
engelsk ‘vestsaksernes land’

Fra midten av 500-tallet ekspanderte riket vestover og på 800-tallet hadde det også kontroll med Cornwall. Fra slutten av 600-tallet var Wessex et av de mektigste rikene i Britannia, men det stod i skyggen av Mercia (midt-England) til første halvdel av 800-tallet, da Wessex ble det mektigste riket. Kong Alfred den store (871–899) forsvarte riket mot invasjon av danske vikinger, og Wessex overlevde de øvrige angelsaksiske rikene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg