Warren Quinn

Faktaboks

Warren Quinn
Født
1945
Død
9. september 1991

Artikkelstart

Warren Quinn var en moralfilosof. Quinn er først og fremst kjent for sine arbeider innen deler av moralfilosofien der teorier om handling og aktørskap er spesielt relevant. Quinn var ikke redd for å ta del i konkrete etiske diskusjoner noe som blant annet resulterte i at han skrev flere artikler om abort og om straffelovens moralske grunnlag. Han gjorde seg også særlig bemerket i diskusjoner rundt doktrinen om dobbel effekt.

Quinn gikk dessuten hardt ut mot filosofen Bernard Williams' advarsel om at moralfilosofisk refleksjon kan true etikken og han avviste Williams' betoning av «tykke» etiske begreper på bekostning av det Quinn kaller «tynne» etiske begreper. Som Philippa Foot sier i forordet til Quinns posthumt utgitte bok, Morality and Action, så var Quinn regnet som et stort moralfilosofisk talent da han døde så «altfor tidlig» i 1991.

Kritikk av instrumentalismen

Quinn var en sterk kritiker av såkalte instrumentalistiske teorier om praktisk rasjonalitet og beslutningsteori, som er inspirert av den skotske filosofen og empiristen David Hume.

Ifølge Quinn er slike teorier sårbare for den innvending at de i sin nøytrale holdning til en aktørs gitte preferanser, verdier og ønsker, truer med å undergrave rasjonalitet som et styrende ideal for våre liv. For slike teorier vil for eksempel en aktør som nazisten og SS-føreren Gustav Wagner være rasjonell såfremt han effektivt og kaldblodig forfulgte sine mål om jødeutryddelse. Denne konsekvensen, mener Quinn, vil i så fall undergrave rasjonaliteten som en dyd eller normgivende instans.

Som et alternativ foreslår derfor Quinn at vi knyttet våre ideer om praktisk rasjonalitet eksplisitt opp mot ideer om det etisk gode. På den måten unngår vi at moralsk uverdige aktører, så som Gustav Wagner, blir klassifisert som gode eksempler på praktisk rasjonalitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg