Faktaboks

Wang Qishan

Pinyin: Wáng Qíshān

Kinesiske teikn: 王岐山

Uttale

wang tsji-shæn, IPA: [wɑŋ.tçhi.ʂan]

Født
1. juli 1948, Qingdao, Shandong, Kina
Wang Qishan
Av .
Lisens: fri

Wang Qishan er en pensjonert kinesisk politiker, regnet som en av Kinas mektigste menn på 2010-tallet. Han besatt den svært viktige posten som sekretær for Kinas kommunistpartis sentralkommisjon for disiplinær inspeksjon i perioden 2012–2017, da han også var innvalgt i politbyråets stående komité.

Tidlig karriere

Wang jobbet på landsbygda i Yan'an under kulturrevolusjonen, der han rakk å møte og bli venn med en ung Xi Jinping. Han studerte deretter historie ved Nordvest-Universitetet i Xi'an, før han bedrev historisk forskning ved Det kinesiske akademi for samfunnsfag i Beijing i årene 1979–1982.

Wang arbeidet i partiet med landbrukspolitikk og bankvesen på 1980- og 1990-tallet. Han ble vise-guvernør i Guangdong-provinsen i 1998, formann for folkekongressen i Hainan-provinsen i 2002 og fungerende borgermester i Beijing i 2003–2004. Han hadde også en ledende stilling i forberedelsene til OL i Beijing i 2008.

Under Xi Jinping

Mellom 2012 og 2017 var han sekretær for sentralkommisjonen for disiplininspeksjon, der han ledet det svært viktige antikorrupsjonsarbeidet satt i gang av partileder Xi Jinping. I denne perioden regnet mange ham som Kinas nest mektigste person, etter Xi Jinping. «Heller møte djevelen enn gamle Wang» ble en utbredt frase i Kinas maktsirkler. (Níng jián Yàn wáng, bú jiàn lǎo Wáng.)

Wang Qishan ble så valgt til Kinas visepresident av Den nasjonale folkekongressen i 2018. I løpet av sine tilmålte fem år hadde han ingen andre stillinger i partiet, noe som er uvanlig for en visepresident og kan tyde på at posten var en slags pensjonsgave fra Xi Jinping. Wang gikk av i 2023, 74 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg