Faktaboks

Zhou Yongkang

周永康, født Zhou Yuangen - 周元根

Født
1. desember 1942, Xuxi, Jiangsu
.

Zhou Yongkang, kinesisk politiker og fremstående medlem av Kinas kommunistparti. Zhou var tidligere minister for offentlig sikkerhet og frem til 2012 medlem av politbyråets stående komite.

Zhou ble medlem av kommunistpartiet i 1964 og ble utdannet og arbeidet som ingeniør innen petroleumsindustrien. Han gjorde karriere som leder innenfor fagfeltet i Nordøst-Kina, fikk etter hvert høyere politiske posisjoner og ble i 1983 borgermester i Panjin i Liaoning. Dette ble starten på hans karriere i rikspolitikken, hvor han senere ble partisekretær i Sichuan, før han ble minister og medlem av politbyrået. Zhou ble kjent for en streng politikk blant annet mot tibetanske demonstranter i Sichuan og mot Falun Gong.

I 2013 startet etterforskning mot Zhou etter beskyldninger om korrupsjon. Han har blitt beskyldt for å berike seg selv og sin familie gjennom sin posisjon i Kinas oljeindustri. Zhou var også en av Bo Xilais viktigste støttespillere, noe som var en annen viktig årsak til at han mistet tillit blant Kinas ledende politikere. Zhou er den høyest rangerte politiker i Kina som er blitt anklaget for korrupsjon. Han er det første medlem av politbyrået som blir fjernet siden Zhao Ziyang i 1989.

Zhou Yongkang ble arrestert og siktet for korrupsjon 5. desember 2014. Kinesiske offisielle media meldte i juni 2015 at dom hadde blitt avsagt i saken mot Zhou, og at han hadde blitt funnet skyldig i korrupsjon, maktmisbruk og for å ha røpet statshemmeligheter. Den samlede straffen ble satt til livsvarig fengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg