Faktaboks

Walhalla Sepefabrik

T. C. Tønnesens Fabrik

Valhalla Sæbesyderi

Walhalla Sæbefabrik

Offisielt navn
Walhalla Sepefabrik
Stiftet
1859
Nedlagt
1960

Walhalla Sepefabrikk var lenge en av landets største produsenter av såpe. En av deres bestselgere var Dermocura-såpen.

Historie

Etablering

Walhalla Sepefabrik ble etablert i Kristiansand i 1859 av Tønnes Christian Tønnesen, som T. C. Tønnesens Fabrik.

Tønnesen dro ut som 16-åring for å lære kunsten å koke såpe og lys. Han fikk sin første utdannelse ved en såpe- og lysfabrikk i Kristiansfeld i Schleswig. Derfra dro han til Neuwild ved Rhinen og endte sin studietid med et opphold i Nederland. Høsten 1859 kom han tilbake til Norge 20 år gammel.

Salg og produksjon

Varene fra T. C. Tønnesens Fabrik ble opprinnelig solgt og reklamert for av hans mor Aase Tønnesen, under navnet B. Tønnesens Enke. Hun hadde dog allerede året før etableringen av sønnens foretakende begynt å avertere for salg av lys i forskjellige størrelser.

I en annonse i Christianssands Stiftsavis 16. november 1859 averterte hun for sønnens lys- og såpefabrikk. Eau de Cologne, kongerøkelse, talglys og urtesåpe var en del av utvalget. Senere samme år annonserte moren for salg av grønnsåpe og andre produkter.

I perioden 1882 til 1894 var fabrikkens navn Valhalla Sæbesyderi, beliggende på Oddernes.

Eierbytte

I 1895 solgte Tønnessen såpefabrikken med tilhørende grunn og bygninger for 15 000 kroner til sønnen Hjalmar Tønnessen og dennes daværende svigerfar, byggmester Rudolf Anton Johansen. Samme år ble Walhalla Sæbefabrik anmeldt til handelsregisteret som et selskap med begrenset ansvar som skulle drive fabrikasjon av såpe og parfyme.

Hjalmar Tønnessen trådte ut av firmaet høsten 1900, og Johansen overtok hele forretningen med aktiva og passiva. Han begjærte i 1901 Walhalla Sæbefabrik opptatt til konkursbehandling, og konkursboet ble avsluttet i 1903.

Fabrikken ble i 1910 solgt til et aksjeselskap der den opprinnelige eieren Tønnes Christian Tønnessen var styremedlem og fabrikkmester. Allerede samme år gikk han ut av styret, og året etterpå sluttet han som fabrikkmester.

Populære artikler og utvidet marked

Grønnsåpe og stangsåpe var lenge firmaets hovedartikler. Til å begynne med var markedet begrenset til Kristiansand og de nærmeste byer. Med årene ble Walhallas artikler kjent over hele landet. Konkurrenten Sørlandets Kemiske Fabrik prøvde i 1922 attpåtil å kapitalisere på firmaet ved å reklamere for «Tønnesens Grønsæpe, Sørlandets eldste og beste kvalitetsmerke».

Noen år senere gikk Brødrene Lever til sak mot Walhalla da de i en tid brukt Luxus som merkevare på en toalettsåpe, som var i konflikt med Levers Lux. I 1940-årene og utover var Dermocura-såpen en av firmaets bestselgere. Såpen ble attpåtil innregistrert som farmasøytisk spesialpreparat.

I årene etter andre verdenskrig hadde Walhalla Sepefabrik tre ansatte selgere og flere selgere på provisjon, likeså agenter i 36 byer. Fabrikken beskjeftiget tidlig i 1950-årene mellom 40 og 50 arbeidere og kontorarbeidere.

Nedleggelse

Produksjonen på Valhalla vedvarte til 1960. Da ble det inngått en avtale med Freyasdal Såpefabrikk som innebar at denne bedriften overtok Walhallas produksjon og varemerker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sætherskar, Johs. red. (1953). Det norske næringsliv : Vest-Agder fylkesleksikon, Det Norske Næringsliv Forlag
  • Histøl, Anne (1999). Håndverkseiendommer i gamle øvre Kirkegate Kristiansand, Steens Grafiske AS
  • Frank, Paul (1934). Oslo Handelstands Forenings Femtimannsutvalgs responsa 1914–1931 : fjerde samling, H. Aschehoug & Co.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg