Faktaboks

Ngozi Okonjo-Iweala
Født
1954
Portrett

Ngozi Okonjo-Iweala, 2008

Av .

Ngozi Okonjo-Iweala er en nigeriansk politiker. Hun har hatt flere ministerposter i nigerianske regjeringer, og har hatt flere ledende internasjonale posisjoner. I februar 2021 ble hun bekreftet som den første kvinnelige og den første afrikanske generaldirekøren i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Utdannelse

Okonjo-Iweala studerte økonomi ved Harvard University, og tok en doktorgrad i økonomi og utvikling ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1981.

Nigeriansk politikk

Okonjo-Iweala var den første kvinnelige finansminister i Nigeria. Hun var finansminister i periodene 2003 til 2006 og 2011 til 2015, og hun var utenriksminister i en kort periode i 2006.

Hun har et godt ry på seg, ikke minst internasjonalt, og forbindes med sterk finansdisiplin. Som finansminister framforhandlet hun gjeldsslette fra den såkalte Paris-klubben på 18 milliarder amerikanske dollar i 2005. Hun gjennomførte strenge budsjettreformer, og satte fokus på korrupsjon parallelt med økt privatisering og liberalisering. Under hennes ledelse signerte Nigeria Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) en frivillig standard for åpenhet i utvinningsindustrien.

I 2019 stilte hun som eneste kvinnelige presidentkandidat til valget i Nigeria, men trakk seg kort tid før valget fordi hun ville mobilisere bedre til neste valg i 2023.

Verdensbanken

Okonjo-Iweala har hatt flere ledende internasjonale posisjoner, ikke minst i Verdensbanken. I perioden 2006 til 2011 jobbet hun igjen for Verdensbanken, som leder for Afrika, Sør-Asia, Europa og Sentralasia. I 2012 var hun kandidat som leder for Verdensbanken.

Verdens handelsorganisasjon WTO

I oktober 2020 støttet et flertall av WTOs medlemmer Okonjo-Iweala, men den amerikanske Trump-administrasjonen ønsket motkandidaten fra Sør-Korea (Yoo Myung-hee) og blokkerte utnevnelsen. Etter ny regjering i USA i 2021, støttet Biden-administrasjonen Okonjo-Iweala. Hun ble innsatt i stillingen i mars 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg