Ngozi Okonjo-Iweala

Faktaboks

Ngozi Okonjo-Iweala
Født
1954
Portrett

Ngozi Okonjo-Iweala, 2008

Av .

Ngozi Okonjo-Iweala er en nigeriansk politiker. Hun har hatt flere ministerposter i nigerianske regjeringer, og har hatt flere ledende internasjonale posisjoner. I februar 2021 ble hun bekreftet som den første kvinnelige og den første afrikanske generaldirekøren i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Utdannelse

Okonjo-Iweala studerte økonomi ved Harvard University, og tok en doktorgrad i økonomi og utvikling ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1981.

Nigeriansk politikk

Okonjo-Iweala var den første kvinnelige finansminister i Nigeria. Hun var finansminister i periodene 2003 til 2006 og 2011 til 2015, og hun var utenriksminister i en kort periode i 2006.

Hun har et godt ry på seg, ikke minst internasjonalt, og forbindes med sterk finansdisiplin. Som finansminister framforhandlet hun gjeldsslette fra den såkalte Paris-klubben på 18 milliarder amerikanske dollar i 2005. Hun gjennomførte strenge budsjettreformer, og satte fokus på korrupsjon parallelt med økt privatisering og liberalisering. Under hennes ledelse signerte Nigeria Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) en frivillig standard for åpenhet i utvinningsindustrien.

I 2019 stilte hun som eneste kvinnelige presidentkandidat til valget i Nigeria, men trakk seg kort tid før valget fordi hun ville mobilisere bedre til neste valg i 2023.

Verdensbanken

Okonjo-Iweala har hatt flere ledende internasjonale posisjoner, ikke minst i Verdensbanken. I perioden 2006 til 2011 jobbet hun igjen for Verdensbanken, som leder for Afrika, Sør-Asia, Europa og Sentralasia. I 2012 var hun kandidat som leder for Verdensbanken.

Verdens handelsorganisasjon WTO

I oktober 2020 støttet et flertall av WTOs medlemmer Okonjo-Iweala, men den amerikanske Trump-administrasjonen ønsket motkandidaten fra Sør-Korea (Yoo Myung-hee) og blokkerte utnevnelsen. Etter ny regjering i USA i 2021, støttet Biden-administrasjonen Okonjo-Iweala og hun ble bekreftet i februar 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg