Okonjo-Iweala er finansminister i Nigeria (2003-2006 og 2011 - ), og hun var utenriksminister i en kort periode (2006). Hun har hatt flere ledende posisjoner i Verdensbanken, og var kandidat som president i denne i 2012. Okonjo-Iweala studerte økonomi ved Harvard University, og tok en doktorgrad i økonomi og utvikling ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1981. 

Hun har et godt ry på seg, ikke minst internasjonalt, og forbindes med sterk finansdisiplin. Hun framforhandlet gjeldsslette fra den såkalte Paris-klubben på USD 18 milliarder i 2005. Hun gjennomførte strenge budsjettreformer, og satte fokus på korrupsjon parallelt med økt privatisering og liberalisering. Under hennes ledelse, signerte Nigeria Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), en frivillig standard for åpenhet i utvinningsindustrien.

Det ble spekulert i om hun ville stille som presidentkandidat til valget i 2007, men det skjedde ikke. I perioden 2006-2011 jobbet hun igjen for Verdensbanken, som leder for Afrika, Sør-Asia, Europa og Sentralasia før hun igjen opptok finansministerposten i Nigeria i juli 2011.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.