Okonjo-Iweala var finansminister i Nigeria (2003–2006 og 2011– 2015), og hun var utenriksminister i en kort periode (2006). Hun har hatt flere ledende posisjoner i Verdensbanken, og var kandidat som president i denne i 2012. Okonjo-Iweala studerte økonomi ved Harvard University, og tok en doktorgrad i økonomi og utvikling ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1981. 

Hun har et godt ry på seg, ikke minst internasjonalt, og forbindes med sterk finansdisiplin. Hun framforhandlet gjeldsslette fra den såkalte Paris-klubben på USD 18 milliarder i 2005. Hun gjennomførte strenge budsjettreformer, og satte fokus på korrupsjon parallelt med økt privatisering og liberalisering. Under hennes ledelse, signerte Nigeria Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), en frivillig standard for åpenhet i utvinningsindustrien.

Det ble spekulert i om hun ville stille som presidentkandidat til valget i 2007, men det skjedde ikke. I perioden 2006-2011 jobbet hun igjen for Verdensbanken, som leder for Afrika, Sør-Asia, Europa og Sentralasia før hun igjen opptok finansministerposten i Nigeria i juli 2011.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.