Faktaboks

Viswanathan Anand
Født
11. desember 1969
Portrett av Viswanathan Anand
Viswanathan Anand under Tata Steel Tournament 2013

Viswanathan «Vishy» Anand, indisk sjakkspiller. Anand ble stormester i 1988 og har vært internasjonal toppspiller siden 1990. Han ble verdensmester i 2000 da det fantes to titler, men var ubestridt mester fra 2007 til 2013, året han tapte tittelen til Magnus Carlsen. Anand er alene om å oppnå verdensmestertittelen ved å vinne både turnering, cup og klassisk match, samt bli verdensmester i hurtigsjakk (2003).

Verdensmesterskap

I 1995 tapte Anand en VM-match mot Garry Kasparov som ble spilt i World Trade Center, New York. Denne var arrangert av PCA (Professional Chess Association). Det internasjonale sjakkforbundet FIDE hadde en parallell tittel. Etter åtte innledende remiser vant Anand det niende partiet. Deretter viste Kasparov sin overlegne spillestyrke ved å vinne fire av de fem neste partiene. Anand vant aldri et parti med full betenkningstid mot Kasparov igjen, men tapte flere.

Anand ble FIDE-verdensmester i 2000 etter å ha vunnet mot Alexei Shirov i finalen. I 2007 var de to VM-titlene blitt forenet, og Anand ble ubestridt verdensmester etter å ha vunnet en turnering i Mexico City, foran blant andre Vladimir Kramnik, regjerende verdensmester i det som da ble kalt Classical World Chess Championship. I 2008 forsvarte Anand den forente VM-tittelen i en match mot Kramnik, der han med svarte brikker vant to avgjørende seiere med godt forberedte varianter av slavisk forsvar i åpningen. Samtidig overrasket han ved å basere seg på det for ham uvanlige førstetrekket 1.d4.

I 2010 og 2012 forsvarte Vishy Anand tittelen mot henholdsvis Veselin Topalov og Boris Gelfand i svært jevne matcher.

I 2013 lyktes han derimot ikke å forsvare tittelen i match mot Magnus Carlsen, og tapte i sin egen hjemby Chennai med sifrene 3,5–6,5. Anand ble her kritisert for å ha vist en resignert holdning overfor den antatt bedre motstanderen, og han klarte ikke å finne åpningsideer med hvit som kunne sette Carlsen på prøve.

Etter det klare tapet mot Carlsen i 2013 presterte Anand å vinne kandidatturneringen i mars 2014 og kvalifiserte seg dermed til å spille en ny VM-match mot Carlsen i november 2014 i Sochi. På tross av at det ble et nytt nederlag, denne gangen med sifrene 4,5–6,5, var matchen mye jevnere enn året før. Anand klarte flere ganger med hvite brikker å oppnå lovende stillinger ved å bruke åpningstrekket 1.d4.

I desember 2017 ble han verdensmester i hurtigsjakk og tok bronse i lynsjakk.

Turneringsresultater

Anand har vunnet en lang rekke prestisjetunge turneringer. Wijk aan Zee (fem seiere), Linares (tre seiere) og Dortmund (tre seiere) utmerker seg spesielt, samt fem seiere i den kombinerte blindsjakk- og hurtigsjakkturneringen Amber i Monaco. Det ble færre gode resultater i turneringer etter at han hadde blitt verdensmester i 2007. Da konsentrerte han seg hovedsakelig om neste VM-match og ville ikke avsløre åpningsforberedelser i vanlig turneringsspill.

Spillestil

Anand har fått kallenavnet «Tigeren fra Madras» (tidligere navn på byen Chennai), først og fremst på grunn av sin hurtige spillestil. Han bruker nesten alltid mindre tid enn motstanderen, noe som var spesielt fremtredende da han var yngre.

Anand er også en utpreget angrepsspiller, noe som understrekes av at han klart oftest åpner med trekket 1.e4. Som verdensmester utviklet spillestilen seg mot å være mer posisjonell og rolig, selv om han fortsatt har sin styrke i angrepsspillet. Anand er også en meget god taktiker, noe som innebærer at han raskt kan se lange trekksekvenser fremover i partiet.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg