Vladimir Kramnik er en russisk sjakkspiller. Han beseiret i 2000 Garry Kasparov i London og ble verdensmester i et forbund som Kasparov stiftet i 1993, da han brøt med FIDE.

Kramnik spilte i 2004 uavgjort i en match mot ungareren Péter Lékó og beholdt tittelen. Han ble i 2006 ubestridt verdensmester ved å slå FIDE-verdensmester Veselin Topalov fra Bulgaria. Kramnik tapte i både 2007 og 2008 VM-matcher mot Viswanathan Anand fra India.

Kramnik ledet verdensstatistikken en periode i 2008, og hans høyeste rating har vært 2811. Per november 2017 er ratingen hans 2787.

Kramniks spillestil kan betegnes som solid og posisjonell. Han taper sjelden, og seierspartiene blir ofte lange. I disse kan han utnytte posisjonelle svakheter hos motstanderen til å sakte øke sin egen fordel og feste grepet om posisjonen.

I matchen mot Kasparov brukte Kramnik med suksess det solide Berliner-forsvaret da han spilte som svart mot Kasparovs spanske åpning. Han ble ubeseiret som svart, og avgjorde ved å vinne to partier som hvit. Det ble i ettertid stilt kritiske spørsmål til Kasparovs gjentatte forsøk på å bryte ned Berlinerforsvaret til Kramnik, fremfor å bruke sin styrke i angrepsspill ved å velge andre åpninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.