Faktaboks

Garri Kasparov
Garri Kimovitsj Kasparov (Гарри Кимович Каспаров). Opprinnelig Garri (Harry/Garik) Weinstein
Uttale
kaspˈarov
Født
13. april 1963, Baku, Aserbajdsjan
Garry Kasparov
Garri Kasparov spiller mot sjakkcomputeren «Deep Junior» i 2003.
Av /The Kasparov Agency.

Garri Kasparov er en russisk (tidligere sovjetisk) sjakkspiller og politiker. Han kommer fra en familie med armensk og jødisk bakgrunn som måtte forlate Aserbajdsjan i 1990.

Sjakkspiller

Tidenes yngste verdensmester

Kasparov ble utnevnt til stormester i 1980. I 1984–1985 spilte han en langvarig VM-kamp uten avgjørelse mot verdensmesteren Anatolij Karpov, men i 1985 ble han yngste verdensmester gjennom tidene ved å beseire Karpov i en ny kamp. Han forsvarte tittelen mot Karpov i 1986, 1987 og 1990.

PCA og WCA

I 1993 dannet Kasparov, sammen med briten Nigel Short, sin egen sjakkorganisasjon, Professional Chess Association (PCA). Det var en konsekvens av flere års misnøye blant en rekke elitespillere med FIDE (Verdenssjakkforbundet), og det toppet seg da Manchester ble valgt som lokasjon for VM-kampen mellom Kasparov og utfordreren Short, uten at spillerne hadde vært tatt med på beslutningen.

Kasparov ble fratatt verdensmestertittelen av FIDE. Han spilte en alternativ kamp mot Short, og var PCA-mester fra 1993. Han beseiret utfordrer Viswanathan Anand i 1995. Etter at Intel trakk seg som hovedsponsor, brøt PCA sammen. Kasparov dannet WCA (World Chess Association), men etter noen få år måtte han innse at han ikke fikk inn nok sponsorpenger til å fortsette arbeidet med WCA. Sett i etterkant kan man si at Kasparov klarte å rykke ved noen usunne maktstrukturer i FIDE, og selv om han ikke kom i mål, startet det en prosess der det er blitt lettere å se FIDEs arbeid i kortene.

Kampene mot Deep Blue

Kasparov spilte to kamper i 1996 og 1997 mot IBM sin datamaskin, Deep Blue. Han tapte det første partiet i 1996, men vant kampen 4-2. Det var første gang en datamaskin hadde slått en verdensmester i et parti. Da Kasparov tapte parti to i kampen i 1997, mente han at datamaskinen ikke kunne spille så subtile trekk som den tilsynelatende fant, og at den fikk hjelp av én eller flere sterke sjakkspillere. Til sist vant Deep Blue 3,5-2,5.

Den tidens sjakkmaskiner var veldig materialistiske, og han mener det var høyst suspekt at Deep Blue ikke slo en bonde når den hadde muligheten. Det er aldri avklart om IBM virkelig hadde klart å lage programkode som kunne vinne en VM-kamp eller om Kasparov har rett i sine mistanker.

Avslutning av karrieren

I 2000 mistet Kasparov PCA-tittelen til Vladimir Kramnik. Da han i 2005 la opp som elitesjakkspiller, var han fortsatt verdens høyest ratede spiller, en posisjon han hadde hatt nesten uavbrutt fra 1986. Den høyeste ratingen han oppnådde var 2851.

Kasparovs fembinds My Great Predecessors er en populær bokserie som forteller dyptgående om livet og sjakkpartiene til alle de tidligere verdensmesterne.

Hans Angrep i sjakk ble oversatt til norsk i 1986. I 2009 innledet Kasparov et samarbeid med Magnus Carlsen, men det ble fort tydelig at de hadde en så forskjellig tilnærming til sjakk og trening, at Carlsen ikke ønsket å fortsette å trene med Kasparov.

I 2017 og årene etter det spilte Kasparov hurtigsjakk og lynsjakk i St Louis mot flere av verdens sterkeste sjakkspillere. Hans vinnervilje er fortsatt like stor, men han har kun hatt moderat suksess i sine siste turneringer. Han sier at han kan bekjempe alle motstandere bortsett fra tiden.

Karriere som politiker

Etter at han kom til Russland har Kasparov også blitt en betydelig og innflyelsesrik politiker, og har vært en av president Vladimir Putins sterkeste kritikere. Han deltok i opprettelsen av Russlands demokratiske parti og har tatt til orde for en demokratisk modell etter skandinavisk mønster.

I 2005 tok Kasparov initiativ til partiet Den forenede Borgerfront, som inngår i koalisjonen Det andre Russland, og han har etter hvert fremstått som en av de ledende aktivistene i den demokratiske opposisjonen i Russland.

I 2007 mottok han den første Pundiks Frihedspris, en dansk fredspris innstiftet av avisen Politikens tidligere sjefredaktør Herbert Pundik.

Kasparovs viktigste virke i 2020 er fortsatt som en profilert opposisjonspolitiker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg