Garri Kimovitsj Kasparov, russisk sjakkspiller og politiker. Han kommer fra en familie med armensk og jødisk bakgrunn som måtte forlate Aserbajdsjan i 1990.

Kasparov ble utnevnt til stormester i 1980. 1984-85 spilte han en langvarig kamp uten avgjørelse mot verdensmesteren Anatolij Karpov, men i 1985 ble han yngste verdensmester gjennom tidene ved å beseire Karpov i en ny kamp. Forsvarte tittelen mot Karpov i 1986, 1987 og 1990. Kasparov dannet i 1993, sm.m. briten Nigel Short, sin egen sjakkorganisasjon, Professional Chess Association (PCA), og ble fratatt mesterskapet av FIDE (Verdenssjakkforbundet). Han var PCA-mester fra starten etter å ha beseiret Short (i 1993) og Viswanathan Anand (i 1995) i tittelkamper. Tapte i 1997 for datamaskinen «Deep Blue» og i 2000 sin tittel til Vladimir Kramnik. Trakk seg tilbake fra toppsjakk i 2005 som verdens høyest ratede spiller, en posisjon han hadde hatt nesten uavbrutt fra 1986 (høyest 2851). Han har utgitt bl.a. Angrep i sjakk (norsk utgave 1986). I 2009 fungerte han blant annet som personlig trener for Magnus Carlsen.

Etter at han kom til Russland har Kasparov også blitt en betydelig og innflyelsesrik politiker og var en av president Vladimir Putins sterkeste kritikere. Han deltok i opprettelsen av Russlands demokratiske parti og har tatt til orde for en demokratisk modell etter skandinavisk mønster. I 2005 tok Kasparov initiativ til partiet Den forenede Borgerfront, som inngår i koalisjonen Det andre Russland, og han har etter hvert fremstått som en av de ledende aktivister i den demokratiske opposisjonen i Russland. Mottok i 2007 den første Pundiks Frihedspris, en dansk fredspris innstiftet av avisen Politikens tidligere sjefredaktør Herbert Pundik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.