Garri Kasparov

Faktaboks

Garri Kasparov
Garri Kimovitsj Kasparov, opprinnelig Harry Weinstein
uttale:
kaspˈarov
født:
13. april 1963, Baku, Aserbajdsjan
Garri Kasparov spiller mot sjakkcomputeren «Deep Junior» i 2003.
Av /The Kasparov Agency.

Garri Kasparov, russisk (tidligere sovjetisk) sjakkspiller og politiker. Han kommer fra en familie med armensk og jødisk bakgrunn som måtte forlate Aserbajdsjan i 1990.

Sjakkspiller

Kasparov ble utnevnt til stormester i 1980. I 1984–1985 spilte han en langvarig kamp uten avgjørelse mot verdensmesteren Anatolij Karpov, men i 1985 ble han yngste verdensmester gjennom tidene ved å beseire Karpov i en ny kamp. Han forsvarte tittelen mot Karpov i 1986, 1987 og 1990.

I 1993 dannet Kasparov, sammen med briten Nigel Short, sin egen sjakkorganisasjon, Professional Chess Association (PCA), og ble fratatt mesterskapet av FIDE (Verdenssjakkforbundet). Han var PCA-mester fra starten etter å ha beseiret Short (i 1993) og Viswanathan Anand (i 1995) i tittelkamper.

Kasparov tapte i 1997 for datamaskinen «Deep Blue», og i 2000 mistet han tittelen sin til Vladimir Kramnik. Han trakk seg tilbake fra toppsjakk i 2005 som verdens høyest ratede spiller, en posisjon han hadde hatt nesten uavbrutt fra 1986. Den høyeste ratingen han oppnådde var 2851.

Han har utgitt blant annet Angrep i sjakk (norsk utgave 1986). I 2009 fungerte han blant annet som personlig trener for Magnus Carlsen.

Karriere som politiker

Etter at han kom til Russland har Kasparov også blitt en betydelig og innflyelsesrik politiker, og har vært en av president Vladimir Putins sterkeste kritikere. Han deltok i opprettelsen av Russlands demokratiske parti og har tatt til orde for en demokratisk modell etter skandinavisk mønster.

I 2005 tok Kasparov initiativ til partiet Den forenede Borgerfront, som inngår i koalisjonen Det andre Russland, og han har etter hvert fremstått som en av de ledende aktivistene i den demokratiske opposisjonen i Russland.

I 2007 mottok han den første Pundiks Frihedspris, en dansk fredspris innstiftet av avisen Politikens tidligere sjefredaktør Herbert Pundik.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg