Vilhelm 1 den tause

Faktaboks

Vilhelm 1 den tause
Vilhelm I den tause
Vilhelm I av Oranien
fyrste av Oranien, greve av Nassau
nederlandsk Willem de Zwijger, Willem van Oranje
engelsk William the Silent
Født
24. april 1533
Død
10. juli 1584
Nederlandske nasjonalsang Wilhelmus er skrevet som en sang sunget av Vilhelm den tause. Forfatteren er trolig Philips Marnix van St. Aldegonde. Et håndskrift med en tidlig versjon av Wilhelmus.

Artikkelstart

Vilhelm 1 den tause var en nederlandsk greve av huset Oranien. Han arvet i 1544 det lille fyrstedømmet Orange i Sør-Frankrike, og ble i 1559 stattholder i de nederlandske provinsene Holland, Zeeland og Utrecht. Vilhelm ble en bitter fiende av kong Filip 2 av Spania, og satte seg som mål å samle alle nederlendere, både katolikker og protestanter, mot Filip og hans brutale stattholder i Nederlandene, hertugen av Alba (1567–1573).

Vilhelm var landflyktig i årene 1567–1572, men kom hjem da geuserne gjorde opprør, ble stattholder og gikk over til den reformerte troen i 1573. Hans planer om å samle både de nordlige og sørlige Nederlandene slo feil, men i 1579 erklærte de sju områdene i nord seg uavhengige av Spania (unionen i Utrecht). Vilhelm ble myrdet i 1584 av en katolsk fanatiker. Som statsbygger var han forut for sin tid, men hans helhetssyn ble motarbeidet av religiøse fordommer, regionale særinteresser og bitter fraksjonsstrid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg