Verran (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
558 km²
Innbyggertall
2 449 (2019)
Administrasjonssenter
Malm
Fylke
Trøndelag
Innbyggernavn
verrabygg
Målform
nøytral
Kommunenummer
5039 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Sandvassheia (655 moh.)

Verran sitt tidligere kommunevåpen. Det samme er nå Steinkjer sitt kommunevåpen.

Beliggenhetskart for tidligere Verran kommune i Trøndelag.
/Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Verran var en kommune i Trøndelag fylke. Den ble slått sammen med Steinkjer kommune i 2020. I den sørvestlige delen av kommunen ble grenda Verrabotn samtidig lagt til Indre Fosen kommune.

Ved sammenslåingen hadde Verran kommune ca. 2407 innbyggere og dekket et landareal på 558 km². Verran ligger nordvest for Verrasundet og Beitstadfjorden innerst i Trondheimsfjorden, og strekker seg fra innerst i Verrasundet i sør til Hjellebotn, innerst i Beitstadsundet i nord, en strekning på nesten 60 kilometer.

Før sammenslåingen med Steinkjer hadde kommunen sine grenser fra 1964, da kommunene Malm og Verran ble slått sammen, og i 1968 da området på sørøstsiden av Verrasundet (Framverran) ble overført fra Verran til daværende Mosvik kommune.

Tidligere sammenslåinger

Verran. Landskapet omkring tettstedet Malm ved Beitstadsundet.

/NTB Scanpix ※.

Den sørlige delen av Verran (sør for Malm) ble opprettet som egen kommune 1. januar 1901, da den ble skilt fra Mosvik. Før den tid var Mosvik og Verran én kommune, skilt fra Ytterøy i 1867. Den nordlige delen av Verran bestod frem til og med 1963 av den selvstendige kommunen Malm, som var utskilt fra Beitstad i 1913. Et samlet Verran, slik vi kjenner det fra før sammenslåingen med Steinkjer, ble etablert 1. januar 1964 ved sammenslåing med Malm.

Administrasjonssenteret i tidligere Verran kommune var Malm. Området omkring Malm er kjent for sine store jernmalmforekomster; Fosdalen jernmalmgruver (Fosdalen Bergverks Aktieselskab) i Malm var i sin tid Norges nest største jerngruver. De var i uavbrutt drift fra 1906 til 1989, da den ble slått konkurs.

Navnet Verran kommer av norrønt Veri, som egentlig var et fjordnavn, som trolig betyr ‘den stille’.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg