Varde kommune ligger på vestkysten av Sønderjylland i Danmark, i Region Syddanmark. Den hadde 49 995 innbyggere i 2023 og et areal på 1240 kvadratkilometer, hvilket gjør den til landets femte største kommune. Varde kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Blaabjerg, Blåvandshuuk, Helle, Varde og Ølgod ved kommunereformen i 2007. Kommunens administrasjonssenter ligger i Varde by.

Turisme er den viktigste næringsveien i sommerhalvåret, kommunen er Danmarks femte største innen turisme og spesielt tyskere besøker Varde. Blåvands Huk er Danmarks vestligste punkt og et populært punkt for å observere trekkfugler.

Kommunens største byer etter folketall i 2023. Innbyggertall i parentes.

  • Varde (14 108)
  • Ølgod (3777)
  • Oksbøl (2844)
  • Tistrup (1443)
  • Nørre Nebel (1311)

Varde by

Varde var et viktig handelssted i middelalderen som oppsto ved vadestedet over Varde Å. Varde fikk byrettigheter fra 1442. Sankt Jacobi Kirke ble oppført i 1150. Varde gamle rådhus fra 1872. Vardes byvåpen er Danmarks eldste, og forestiller et blått skjold med en gående gull-leopard med rød tunge. Modellbyen i Varde viser en kopi (1:10) av byen slik den fremsto i 1866. Viktig industri i Varde i dag er jern- og metall, plast og emballasje. Vindmøllefabrikken Vestas Wind Systems, Hærens artilleriskole og artillerimuseum ligger her i tillegg til offentlige institusjoner som sykehus og bibliotek.

Varde er vennskapsby med Levanger.

Ølgod

Ølgod kirke stammer fra 1200-tallet. I Hjedding sør for byen ligger Danmarks første andelsmeieri, nå museum. Ølgod Museum i byens kulturhus tar for seg den historiske utviklingen i bondestanden. I dag er Ølgod et lokalt senter med variert industri, først og fremst innen trevare- og møbelindustrien, blant annet produseres kjøkkenelementer.

Varde Å

Varde Å begynner der Ansager Å møter Grindsted Å, og har utløp i Ho Bugt. Den nederste delen renner gjennom et marskland, der elven som den eneste i Danmark har et naturlig tidevannsbetinget utløp. Dette gir helt spesielle naturforhold i denne delen som er EU-fuglebeskyttelsesområde og EU-habitatområde. Elveløpet har vært forurenset av kvikksølv fra Grindstedværket og påvirket av reguleringer ved Karlsgårde Vandkraftværk. Snæbel-projektet, som delvis finansieres med EU-midler, omfatter Varde Å. Varde Å er en utmerket lakseelv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg