Vårofferet

Artikkelstart

Vårofferet er en ballett til musikk av Igor Stravinskij som opprinnelig ble koreografert av Vaslav Nisjinskij for Sergej Djagilevs Ballet Russes. Balletten hadde verdenspremiere 29. mai i 1913 på Théâtre des Champs-Elysées i Paris. Etter en skandaløs premiere ble balletten bare vist seks ganger til i Paris og London.

Faktaboks

Etymologi
fransk Le Sacre du Printemps

Balletten skildret et fruktbarhetsritual på en måte som i sin tid ble oppfattet som svært utilslørt og voldsomt. Koreografien og komposisjonen brøt med publikums forventninger. Nisjinskis koreografi var sjokkerende kraftfull, og danserne brøt med den klassiske ballettens estetikk: de danset med parallelle ben og utførte stakkato bevegelser med en jordbundet kraft, noe som sto i sterk motsetning til den tradisjonelle klassiske ballettens letthet.

Gjennom musikken ønsket Stravinskij å gjenskape lydene og rytmene fra russiske nomadefolks eldgamle musikk, og komposisjonen utfordret orkesterets instrumenter til ekstreme ytterpunkter. Forestillingen ansees som en av balletthistoriens mest celebre skandaler.

Senere var det flere som tok opp sujettet, og svært mange koreografer har latt seg inspirere og skapt nye versjoner. Den første var Léonide Massine i 1920, og siden har en rekke fremtredende moderne koreografer, blant annet Maurice Béjart, Glen Tetley og John Neumeier, koreografert nye utgaver av Vårofferet.

Den norske Nasjonalballetten har Glen Tetleys versjon i repertoaret, og i 2019 skapte koreografen Ina Christel Johannessen en ny versjon av Vårofferet for kompaniet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg