Maiko Nishino

Faktaboks

Maiko Nishino
Født
1980, Osaka, Japan
Maiko Nishino som Giselle sammen med Richard Suttie.
Maiko Nishino
Av /Den Norske Opera og Ballett.

Artikkelstart

Maiko Nishino er en japanskfødt ballettdanser som er en profilert ballerina i Nasjonalballetten i Oslo. Hun ble ansatt i 1999 og forfremmet til solist i 2005.

Hun studerte ballett med Sachiyo Hasimoto i hjembyen Osaka og med Hans Meister i Zürich, og fullførte sin ballettutdanning ved Royal Ballet School i London.

19 år gammel ble hun ansatt ved Nasjonalballetten, hvor hun har markert seg som en fremragende scenekunstner.

Karriere

Nishino har tolket de sentrale tittelrollene i alle de store klassiske verkene i Nasjonalballettes repertoar, som Odette/Odille i Svanesjøen, Giselle, Askepott, Aurora i Tornerose, Kitri i Don Quijote, Tatiana i Onegin, Manon, Anna Karenina med fler. Over en 10 års periode har Nasjonalballettens publikum kunnet glede seg over det kunsteriske partnerskapet som utviklet seg mellom Maiko Nishino og Richard Suttie.

Maiko Nishino har også tolket sentralle roller i det neo-klassiske og moderne ballettrepertoaret, hvor hun særlig har utmerket seg i koreografier av George Balanchine, Lightfoot/Leon, Jíri Kylián og Wiliam Forsythe.

Priser og dokumentarfilm

I 2005 ble Maiko Nishino tildelt Kritikerprisen for sin tolkning av Odette/Odile i Svanesjøen, og i 2009 ble hun den første danseren til å motta Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris.

I 2015 kom Åse Svenheim Drivenes' dokumentarfilm som skildrer Maikos ballerinaliv: Maiko Dancing Child. Filmen hadde premiere under Los Angeles Film Festival, hvor den ble nominert i kategorien Beste dokumentar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg