Vår Frue kirke (Tromsø)
Vår Frue kirke (Tromsø)
Av /Universal Images Group/Getty Images.

Vår Frue kirke er en katolsk kirke i Tromsø i Troms fylke. Den tilhører Tromsø katolske stift og fungerer som sognekirke for Vår Frue menighet.

Kirken er bygget i tømmer og stod ferdig i 1861. Menigheten dekker det midtre og nordlige Troms fylke, samt Svalbard. Kirken har rundt 150 sitteplasser.

Historie

Bybrannen i Tromsø 1969

Brannen i Tromsø sentrum i natt til 14. mai 1969 rammet flere kjente bygninger i byen. Her ser vi slukningsarbeidet ved Vår Frue kirke i Grønnegata.

Av /Perspektivet Museum via flickr.
Lisens: CC BY NC 3.0

Kirken ble oppført i 1861, samme år som Tromsø domkirke, byens lutherske domkirke. Kirken er oppført i laftet tømmer i nygotisk stil. Den har tre takryttere over fasaden og et klokketårn over koret. Taket er dekket med teglpanner. Eksteriøret har forandret seg lite siden kirken ble oppført. Innvendig er det blitt gjort en del endringer, særlig i koret.

Mot slutten av andre verdenskrig holdt Den norske kirke gudstjenester i Vår Frue kirke etter at Tromsø domkirke ble brukt som husly for flyktninger fra Finnmark.

Nedenfor kirken ligger det katolske menighetshuset, hvor mye av menighetens sosiale aktiviteter foregår. Frem til 1967 var dette den katolske skolen i Tromsø.

Vår Frue kirke fikk vannskader under bybrannen i 1969, men klarte seg blant annet fordi kirken ble skumlagt for å hindre spredning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg