United Nations Advance Mission in Sudan

United Nations Advance Mission in Sudan, fork. UNAMIS, FNs forberedelsesoperasjon, satt inn forut for - og for å planlegge - innsettingen av en større fredsstøttende operasjon, United Nations Mission in Sudan (UNMIS), etter inngåelsen av fredsavtalen mellom regjeringen i Sudan og frigjøringsbevegelsen SPLM.

UNAMIS var en sk. 'political mission', altså ikke en rent militær fredsoperasjon, eller en integrert operasjon (som UNMIS), etablert for å legge grunnlaget for iverkesetting av en større innsats til støtte for partene etter fredsavtalen. En hovedoppgave for UNAMIS var derfor å utvarbeide planer for innsetting av UNMIS, herunder etablere kontakt med partene, sentralt og lokalt. Pga. den parallelle utviklingen i Darfur, fikk UNAMIS også i oppgave å bistå Afrikanske Union (AU) i deres arbeid med å planlegge og deployere en afrikansk fredsstyrke, African Union Mission in Sudan (AMIS), i den delen av Sudan.

UNAMIS hadde sitt hovedkvarter i Sudans hovedstad Khartoum, med liaison-kontorer i Nairobi og Addis Abega, samt feltkontor i det sørlige Sudan. Norge bidro med stabsoffiserer til operasjonen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.