United Nations Advance Mission in Sudan

Artikkelstart

United Nations Advance Mission in Sudan (UNAMIS) var FNs forberedelsesoperasjon, satt inn forut for – og for å planlegge – innsettingen av en større fredsstøttende operasjon, United Nations Mission in Sudan (UNMIS), etter inngåelsen av fredsavtalen mellom regjeringen i Sudan og frigjøringsbevegelsen SPLM.

Faktaboks

Også kjent som
UNAMIS

UNAMIS var en såkalt «political mission», altså ikke en rent militær fredsoperasjon, eller en integrert operasjon (som UNMIS). Den ble opprettet for å legge grunnlaget for iverksetting av en større innsats til støtte for partene etter fredsavtalen. En hovedoppgave for UNAMIS var derfor å utarbeide planer for innsetting av UNMIS, herunder etablere kontakt med partene, sentralt og lokalt. På grunn av den parallelle utviklingen i Darfur fikk UNAMIS også i oppgave å bistå Afrikanske Union (AU) i dens arbeid med å planlegge og deployere en afrikansk fredsstyrke, African Union Mission in Sudan (AMIS), i den delen av Sudan.

UNAMIS hadde sitt hovedkvarter i Sudans hovedstad Khartoum, med liaison-kontorer i Nairobi og Addis Abeba, samt feltkontor i det sørlige Sudan. Norge bidro med stabsoffiserer til operasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg