United Nations Advance Mission in Sudan

United Nations Advance Mission in Sudan, fork. UNAMIS, FNs forberedelsesoperasjon, satt inn forut for - og for å planlegge - innsettingen av en større fredsstøttende operasjon, United Nations Mission in Sudan (UNMIS), etter inngåelsen av fredsavtalen mellom regjeringen i Sudan og frigjøringsbevegelsen SPLM.

UNAMIS var en sk. 'political mission', altså ikke en rent militær fredsoperasjon, eller en integrert operasjon (som UNMIS), etablert for å legge grunnlaget for iverkesetting av en større innsats til støtte for partene etter fredsavtalen. En hovedoppgave for UNAMIS var derfor å utvarbeide planer for innsetting av UNMIS, herunder etablere kontakt med partene, sentralt og lokalt. Pga. den parallelle utviklingen i Darfur, fikk UNAMIS også i oppgave å bistå Afrikanske Union (AU) i deres arbeid med å planlegge og deployere en afrikansk fredsstyrke, African Union Mission in Sudan (AMIS), i den delen av Sudan.

UNAMIS hadde sitt hovedkvarter i Sudans hovedstad Khartoum, med liaison-kontorer i Nairobi og Addis Abega, samt feltkontor i det sørlige Sudan. Norge bidro med stabsoffiserer til operasjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg