Nigel Farage

Faktaboks

Nigel Farage
født:
3. april 1964, Downe, Kent, England
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nigel Farage, britisk politiker for uavhengighetspartiet UKIP og partiets leder 2006–09 og 2010–16. Farage har arbeidet som råvaremegler og var i ungdommen politisk aktiv i det konservative partiet, men han forlot partiet i 1992 og deltok 1993 i stiftelsen av United Kingdom Independence Party (UKIP).

Partiet har hatt særlig sterk oppslutning i valgene til Europaparlamentet, og Farage har vært medlem av Europaparlamentet siden 1999. I 2014 ble UKIP største parti ved valget til Europaparlamentet, riktignok med rekordlav valgdeltakelse, på 35,6 %.

Nigel Farage var partileder i UKIP 2006–09 og igjen fra 2010. Hans sjarm, retoriske evner og karismatiske fremtoning gjorde sammen med hans kontroversielle synspunkter ham til et usikkerhetsmoment hos de etablerte partiene foran parlamentsvalget 2015. UKIP «stjal» gjennom vinteren og våren 2014–15 velgere fra Labour og Liberaldemokratene, men hovedsakelig fra de konservative. Partiet fikk hele 12,6 % av stemmene ved valget 2015, men på grunn av valgsystemet fikk det bare ett mandat i parlamentet. Farage ville deretter trekke seg som partileder, men partiet godtok ikke oppsigelsen og overtalte ham til å fortsette.

Farage har gjennom sterk politisk retorikk satt søkelys på immigrasjon og britenes medlemskap i EU. På disse områdene presset Farage spesielt David Cameron og de konservative, og Farage appelerte med sin direkte stil til mange EU-skeptikere. Farage sto i fremste rekke på leave-siden i valgkampen før Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU. Etter å ha gått seirende ut av avstemningen trakk han seg som partileder med følgende begrunnelse: «During the referendum I said I wanted my country back [...] now I want my life back»

Kilder

  • NTB
  • The Guardian

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg