Nigel Farage

Faktaboks

Nigel Farage
Født
3. april 1964, Downe, Kent, England
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Nigel Farage er en britisk politiker for uavhengighetspartiet UKIP. Han var partiets leder i årene 2006–2009 og 2010–2016. Farage har arbeidet som råvaremegler og var i ungdommen politisk aktiv i det konservative partiet, men han forlot partiet i 1992 og deltok 1993 i stiftelsen av United Kingdom Independence Party (UKIP).

Partileder

Farages sjarm, retoriske evner og karismatiske fremtoning sammen med hans kontroversielle synspunkter gjorde ham et usikkerhetsmoment hos de etablerte partiene foran parlamentsvalget i 2015. UKIP «stjal» gjennom vinteren og våren 2014–2015 velgere fra Labour og Liberaldemokratene, men hovedsakelig fra de konservative. Partiet fikk hele 12,6 prosent av stemmene ved valget i 2015, men på grunn av valgsystemet fikk det bare ett mandat i parlamentet. Farage ville deretter trekke seg som partileder, men partiet godtok ikke oppsigelsen og overtalte ham til å fortsette.

EU

Partiet hadde særlig sterk oppslutning i valgene til Europaparlamentet, og Farage var medlem av Europaparlamentet fra 1999. I 2014 ble UKIP største parti ved valget til Europaparlamentet, riktignok med rekordlav valgdeltakelse, på 35,6 prosent.

Farage har gjennom sterk politisk retorikk satt søkelys på immigrasjon og britenes medlemskap i EU. På disse områdene presset Farage spesielt David Cameron og de konservative, og Farage appellerte med sin direkte stil til mange EU-skeptikere. Farage sto i fremste rekke på leave-siden i valgkampen før Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU. Etter å ha gått seirende ut av avstemningen trakk han seg som partileder med følgende begrunnelse: «During the referendum I said I wanted my country back [...] now I want my life back».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg