Faktaboks

Nigel Farage
Født
3. april 1964, Downe, Kent, England
Nigel Farange
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nigel Farage er en britisk politiker for uavhengighetspartiet UKIP. Han var partiets leder i årene 2006–2009 og 2010–2016. Farage har arbeidet som råvaremegler og var i ungdommen politisk aktiv i det konservative partiet, men han forlot partiet i 1992 og deltok 1993 i stiftelsen av United Kingdom Independence Party (UKIP).

Partileder

Farages sjarm, retoriske evner og karismatiske fremtoning sammen med hans kontroversielle synspunkter gjorde ham et usikkerhetsmoment hos de etablerte partiene foran parlamentsvalget i 2015. UKIP «stjal» gjennom vinteren og våren 2014–2015 velgere fra Labour og Liberaldemokratene, men hovedsakelig fra de konservative. Partiet fikk hele 12,6 prosent av stemmene ved valget i 2015, men på grunn av valgsystemet fikk det bare ett mandat i parlamentet. Farage ville deretter trekke seg som partileder, men partiet godtok ikke oppsigelsen og overtalte ham til å fortsette.

EU

Partiet hadde særlig sterk oppslutning i valgene til Europaparlamentet, og Farage var medlem av Europaparlamentet fra 1999. I 2014 ble UKIP største parti ved valget til Europaparlamentet, riktignok med rekordlav valgdeltakelse, på 35,6 prosent.

Farage har gjennom sterk politisk retorikk satt søkelys på immigrasjon og britenes medlemskap i EU. På disse områdene presset Farage spesielt David Cameron og de konservative, og Farage appellerte med sin direkte stil til mange EU-skeptikere. Farage sto i fremste rekke på leave-siden i valgkampen før Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU. Etter å ha gått seirende ut av avstemningen trakk han seg som partileder med følgende begrunnelse: «During the referendum I said I wanted my country back [...] now I want my life back».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg