Elv i Odda kommune i Hordaland. kommer fra Øvre Tyssevatn (1333 moh.), danner den ca. 300 m (loddrett fall) høye fossen Tyssestrengene, som er en av landets høyeste fosser, renner ut i Ringedalsvatnet (464–373 moh.), opptar Mågelielv litt nedenfor dette og renner ut i Sørfjorden ved Tyssedal.  Tysso opptar også Nybuåa, med Skjeggedalsfoss (Ringedalsfoss), og har en av Norges største og eldste reguleringsdemninger. Etter utbyggingen av kraftverket Tysso II er Tyssestrengene og Ringedalsfossen mer eller mindre tørrlagt.

Tyssovassdraget, med et samlet nedbørsfelt på 420 km², er utbygd med i alt åtte kraftverk hvorav ett pumpeverk. Samlet installert effekt er ca. 475 MW og midlere årsproduksjon ca. 2175 GWh. De største verkene er Tysso II (220 MW), Mågeli (33 MW) og Oksla (215 MW). Skjeggedal er et rent pumpeverk som pumper vann fra Vetlevatnet opp til Ringedalsvatnet. Dessuten er det bygget et par småkraftverk.

Tysso I, som ble satt i drift allerede i 1908, ble nedlagt i 1989. Stasjonen tjener nå som Norsk Vasskraft og Industristadmuseum. Kraftutbyggingen i vassdraget skjedde i regi av AS Tyssefaldene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.