Mågeli kraftverk er et vannkraftverk ved Tyssedal i Ullensvang kommune, Vestland. Hovedvassdrag er Mågelivassdraget og Tyssovassdraget.

Kraftverket utnytter en fallhøyde på 610 meter fra Nedre Bersavatnet (1028–1023 meter over havet) til Vetlevatnet (417 meter over havet). Øvre Bersavatnet og Vendevatnet er også regulerte vann som bidrar til produksjonen i Mågeli. Stasjonen har to pelton-aggregater, hvert med en installasjon på 15 MW. Midlere årsproduksjon er 171 GWh.

Mågeli kraftverk ble satt i drift i 1956. Stasjonen var opprinnelig bygd for å levere 25 Hz vekselstrøm til smelteverksindustrien, en frekvens som ikke kan brukes i alminnelig forsyning. Det ble ombygd med nye aggregat for 50 Hz i 2000. Etter at vannet er brukt i Mågeli kraftverk og havnet i Vetlavatnet, pumpes det opp i Ringedalsvatnet av Skjeggedal pumpe, for så å gjenbrukes i Oksla kraftverk. Kraftverket ble bygd av AS Tyssefaldene, men eies siden 2010 av Statkraft.

Stien opp til den kjente fjellformasjonen Trolltunga starter ved Mågeli kraftstasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg