Tyin kraftverk

Tyin kraftverk er et vannkraftverk i elva Tya i Årdal kommune, Sogn og Fjordane. Kraftverket ble idriftsatt i 2004 og erstattet da Tyin kraftstasjonen fra 1944. Eier er Hydro Energi.

Nye Tyin har fått utløp direkte i Årdalsvatnet, mens den gamle kraftstasjonen hadde utløp lenger opp i Tya. Hovedmagasinet er som før innsjøen Tyin (1080 meter over havet) i Vang kommune, Oppland, og reguleringshøyden her er uendret. Kraftverkets to peltonturbiner har en samlet installasjon på 360 megawatt (MW) og produserer årlig 1400 gigawatt timer (GWh), som er 160 GWh mer enn den gamle. Fallhøyden er økt fra 1008 til 1047 meter, fordi den nye kraftstasjonen ligger lavere enn den gamle.

Historikk

Utbyggingen av Tya tok til allerede i 1910. Den forrige kraftstasjonen var grunnlaget for aluminiumsproduksjonen i Årdal (Årdal og Sunndal Verk). Nye Tyin er et eksempel på en hovedsakelig teknisk opprusting av et eksisterende kraftverk. Dette har gitt en energigevinst med relativt små naturinngrep i et område som har vært regulert i lang tid. Inntaket av nye bekker med utløp til Tya reduserer imidlertid vanntilførselen i Tya, og flytting av kraftstasjonen til Årdalsvatnet har redusert vannføringen i de lavere delene av Tya. Søknad fra utbygger om å øke reguleringshøyden i Tyin ble avslått av myndighetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg