Tyin kraftverk

Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Tyin kraftverk er et vannkraftverk i elva Tya i Årdal kommune, Vestland fylke. Hovedvassdraget er Tyavassdraget og Rausdalsvassdraget, samt deler av Utlavassdraget og Bergdalsvassdraget.

Hovedmagasin for Tyin kraftverk er innsjøen Tyin (1080 moh.) i Vang kommune Innlandet fylke. Utløpet er direkte til Årdalsvatnet, noe som gir stasjonen en fallhøyde på 1047 meter.

Kraftverkets to peltonturbiner har en samlet installasjon på 360 megawatt (MW) og produserer årlig 1400 gigawatt timer (GWh).

Kraftverket ble satt i drift i 2004 og erstattet da den gamle Tyin kraftstasjonen fra 1944. Eier er Hydro Energi.

Historikk

Utbyggingen av Tya tok til allerede i 1910. Den første stasjonen, fra 1944, var grunnlaget for aluminiumsproduksjonen i Årdal (Årdal og Sunndal Verk). Nye Tyin er et eksempel på en hovedsakelig teknisk opprusting av et eksisterende kraftverk. Dette har gitt en betydelig energigevinst med relativt små naturinngrep i et område som har vært regulert i lang tid. Inntaket av nye bekker med utløp til Tya reduserer imidlertid vanntilførselen i Tya, og flytting av kraftstasjonen til Årdalsvatnet har redusert vannføringen i de lavere delene av Tya. Søknad fra utbygger om å øke reguleringshøyden i Tyin ble imidlertid avslått av myndighetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg