Tuvalus flagg og våpen

Tuvalus flagg ble antatt i 1978 da øyriket ble skilt fra Gilbert and Ellice Islands. Etter en periode med et annet flagg og så med færre stjerner ble det opprinnelige flagget gjeninnført 11. april 1997.
.

Tuvalus flagg er en lyseblå duk belagt med ni gylne stjerner. De representerer de ni bebodde øyene som utgjør statens territorium. Plasseringen av stjernene angir øyenes omtrentlige relative posisjon, angitt med øst øverst i flagget. I kantonen er det britiske flagget. Proporsjonene er 1:2. Flagget er det samme for alle formål, private, statlige og militære.

Historie

Flagget ble offisielt antatt 1. oktober 1978 da den tidligere britiske kolonien ble en selvstendig stat i Samveldet av nasjoner. Navnet Tuvalu betyr «Åtte til sammen», og det handler om de åtte øyene som var bebodd. Av den grunn ble antallet stjerner redusert til åtte i oktober 1995. I januar 1996 ble flagget med britisk kanton avløst av et helt annet flagg med åtte stjerner. Det ble mislikt av folk flest, som fryktet en plan om å erstatte det populære monarkiet med en republikk. Etter demonstrasjoner ble det originale flagget tatt tilbake i 1997, med ni stjerner. Befolkningsvekst førte snart til at også den niende øya ble bebodd.

Våpenet

Våpenet ble antatt 3. desember 1976.
.

Våpenet viser et blått tverrdelt skjold med gyllen skjoldrand. I blått skjoldhode et gyllent møtehus (maneapa) som symboliserer lokalrådenes myndighet på øyene og i landsbyene. I skjoldfoten er det bølgelinjer i blått og gull, som symbol for folkets avhengighet av havet. I skjoldranden er det en bord bestående av åtte bananblader og åtte muslingskall (Mitra mitra). Under skjoldet er det et gyllent tekstbånd med statens motto Tuvalu mo te Atua («Tuvalu for den allmektige Gud»). Det er også tittelen på landets nasjonalsang.

Våpenet ble fastsatt i 1976.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg