Tupac Shakur

Faktaboks

Tupac Shakur
egentlig Lesane Parish Crooks, 2Pac
Uttale

tuːpɑːk ʃəˈkʊər

Født
16. juni 1971, New York City
Død
13. september 1996, Las Vegas, Nevada
Tupac Shakur i 1993
/NTB/Scanpix.
Av /NTB/Scanpix.

Artikkelstart

Tupac Shakur, også kjent som 2Pac, var en amerikansk rapper, låtskriver og skuespiller. Han er av tidenes mest berømte rappere og et ikon i hiphop-kulturen. Han utga fem album før han ble skutt og drept i 1996, mens en rekke utgivelser har kommet etter dødsfallet.

Oppvekst og karrierestart

2Pac ble døpt Lesane Parish Crooks, men vokste opp som Tupac Amaru Shakur i New York City, før han flyttet i 1984 til Baltimore og i 1988 til San Francisco-området. Her ble han roadie og gjesterapper for hiphop-gruppa Digital Underground, før han albumdebuterte i 1991 med 2Pacalypse Now. Hans første store USA-hits var I Get Around og Keep Ya Head Up fra albumet Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. (1993).

Voldtektssiktelse og drapsforsøk

Rapmusikk, og særlig subsjangeren gangsterrap, har alltid hatt en iboende dobbelthet da kulturen og musikken både utfordrer og kritiserer politiske og sosiale stillstander, samtidig som den ofte reproduserer underkuende ordbruk, stereotypier og sexisme. Denne dobbeltheten ble særdeles tydelig med 2Pac. Han var sønn av to tidligere aktivister i Black Panther Party og hadde selv et politisk engasjement som preget både hans personlighet og kunstneriske virke. Samtidig ble hans korte liv merket av vold, overgrep og trusler.

Etter å ha utgitt 2Pacalypse Now og Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. ble han i 1993 arrestert og siktet for voldtekt. Den 30. november året etter, en dag før dom i saken skulle bli fastsatt, ble han skutt fem ganger utenfor Quad Recording Studios i New York. 2Pac overlevde drapsforsøket og ble dømt for voldtekt den 6. februar 1995 til mellom halvannet og fire og et halvt år i fengsel.

Under fengselsoppholdet utga 2Pac Me Against the World (1995) som ble rapperens definitive gjennombrudd. Det er tematisk hans mest selvkritiske album, og det er markant mindre aggressivt enn musikken som skulle komme kun et år senere.

Postgangsterismens superstjerne

2Pac ble i oktober 1995 løslatt etter elleve måneder i fengsel. Suge Knight betalte 1,4 millioner dollar i kausjon under avtale om at rapperen skulle utgi sine tre neste album på Death Row Records. Plateselskapet hadde, med rappere som Dr. Dre og Snoop Doggy Dogg, langt på vei utviklet post-gangster-estetikken, der man blandet urbant og suburbant og den første og den fjerde verden. 2Pac var kanskje den første artisten som klarte å uttrykke emosjonalitet og sårbarhet innenfor post-gangsterismens trange, maskuline rammer. Samtidig var han en av de første rapartistene som klarte å balansere romantiske låter og hardere gangsterrap.

2Pac tok imidlertid flere skritt i en tematisk og stilistisk hardere retning etter å ha signert med Death Row. Kun noen få måneder etter frigivelsen slapp 2Pac dobbeltalbumet All Eyez on Me, som skulle selge mer enn 7 millioner eksemplarer. Albumet viser en aggressiv og årvåken ung mann uten anger, et image som ble solidifisert av krangling med en stadig voksende del av New York og den amerikanske østkystens hiphop-scene. Dette startet med at han beskyldte Sean «Puff Daddy» Combs, The Notorious B.I.G. og Bad Boy Records for drapsforsøket i 1994, men utviklet seg raskt til å bli en mediedrevet «krig» mellom rappere på øst- og vestkysten.

Dødsfall

Den 13. september 1996 ble 2Pac skutt i bilen etter en boksekamp i Las Vegas. Han døde på sykehuset seks dager senere, bare 25 år gammel. Saken har aldri blitt oppklart. I november kom albumet han hadde spilt inn under psevdonymet Makaveli, The Don Killuminati: The 7 Day Theory. Tematikken er her videreutviklet fra All Eyez on Me, men mørkere og med et større fokus på fiendskapet med andre artister.

Ikonisering

Tupac Shakurs popularitet økte etter dødsfallet, og i årene etter drapet har det blitt utgitt en mengde samleplater, demoer, konsertopptak, dokumentarfilmer, remikssamlinger og uutgitte låter. Han har hatt syv Topp 5-album i USA, og en rekke artister har blitt mikset med ham til posthume «duetter», for eksempel rivalen The Notorious B.I.G. med Runnin' (Dying to Live) og Elton John med Ghetto Gospel. I Norge gikk han til topp på VG-lista med singelen Changes i 1998. Hans følelsesladede musikalske stil, kompromissløse personlighet, dobbelthet samt hans tidlige bortgang og det uoppklarte dødsfallet har gjort han til både et ikon og en myteomspunnet figur som tiltrekker stadig nye lyttere.

Skuespiller

Shakur var regnet som en talentfull skuespiller. Han rakk å ha hovedroller i seks filmer, hvorav hans rolleprestasjoner i Juice (1992) og Gridlock'd (1997) er de mest kjente.

Filmatisering

Tupac Shakur ble portrettert av Demetrius Shipp Jr. i den biografiske filmen All Eyez on Me (2017). Filmen fikk generelt dårlig kritikker, men ble en moderat publikumssuksess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg