Tsien Hsue-shen, kinesisk vitenskapsmann som med amerikansk bakgrunn bidro vesentlig til den tidlige utviklingen av langdistansemissiler og romvirksomheten i Kina, men som også har satt spor etter seg i USA.

Utdannet som maskiningeniør ved Shanghai Jiao Tong Universitetet i 1934, reiste i 1935 til USA på stipendium for å studere ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) og tok der mastergraden på maskinlinjen i 1936. Videregående studier ved Caltech (California Institute of Technology) under Theodor von Kármán, tok doktorgrad i 1939. I løpet av nesten 20 års tilknytning til Caltech drev han rakettforskning, og ble etter hvert kjent som én av USAs ledende rakettingeniører. Medvirket til opprettelsen av Jet Propulsion Laboratory i 1944. Hadde midlertidig obersts rang i United States Army Air Force, og ble etter verdenskrigen, sammen med von Kármán, sendt til Tyskland for å studere tyske forskningsfasiliteter og intervjue tyske forskere (blant annet Wernher von Braun).

Tsien søkte om amerikansk statsborgerskap i 1949, men etter påstand om kommunistsympatier ble sikkerhetsklareringen inndratt. Hadde fem års husarrest før han i 1955 ble utvist til Kina og utvekslet med amerikanske krigsfanger etter Koreakrigen. Fikk umiddelbart ledende rolle i kinesisk missilutvikling, og bidro ikke bare til konstruksjonen av bæreraketter, men generelt til den tidlige kinesiske romvirksomheten. Døde i Beijing i en alder av 98 år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.