Tsien Hsue-shen

Faktaboks

Tsien Hsue-shen
Født
11. desember 1911
Død
31. oktober 2009

Tsien Hsue-shen, kinesisk vitenskapsmann som med amerikansk bakgrunn bidro vesentlig til den tidlige utviklingen av langdistansemissiler og romvirksomheten i Kina, men som også har satt spor etter seg i USA.

Utdannet som maskiningeniør ved Shanghai Jiao Tong Universitetet i 1934, reiste i 1935 til USA på stipendium for å studere ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) og tok der mastergraden på maskinlinjen i 1936. Videregående studier ved Caltech (California Institute of Technology) under Theodor von Kármán, tok doktorgrad i 1939. I løpet av nesten 20 års tilknytning til Caltech drev han rakettforskning, og ble etter hvert kjent som én av USAs ledende rakettingeniører. Medvirket til opprettelsen av Jet Propulsion Laboratory i 1944. Hadde midlertidig obersts rang i United States Army Air Force, og ble etter verdenskrigen, sammen med von Kármán, sendt til Tyskland for å studere tyske forskningsfasiliteter og intervjue tyske forskere (blant annet Wernher von Braun).

Tsien søkte om amerikansk statsborgerskap i 1949, men etter påstand om kommunistsympatier ble sikkerhetsklareringen inndratt. Hadde fem års husarrest før han i 1955 ble utvist til Kina og utvekslet med amerikanske krigsfanger etter Koreakrigen. Fikk umiddelbart ledende rolle i kinesisk missilutvikling, og bidro ikke bare til konstruksjonen av bæreraketter, men generelt til den tidlige kinesiske romvirksomheten. Døde i Beijing i en alder av 98 år.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg