Faktaboks

Qian Xuesen

Tsien Hsue-shen

Født
11. desember 1911
Død
31. oktober 2009

Qian Xuesen var en kinesisk vitenskapsmann med amerikansk bakgrunn som bidro vesentlig til den tidlige utviklingen av langdistansemissiler og romvirksomheten i Kina, men som også har satt spor etter seg i USA.

Liv og virke

Hsue-shen utdannet seg som maskiningeniør ved Shanghai Jiao Tong Universitetet i 1934. Han reiste i 1935 til USA på stipendium for å studere ved Massachusetts Institute of Technology og tok der mastergraden på maskinlinjen i 1936. Han tok videregående studier ved California Institute of Technology (Caltech) under Theodor von Kármán, og fullførte doktorgrad i 1939. I løpet av nesten 20 års tilknytning til Caltech drev han rakettforskning, og ble etter hvert kjent som én av USAs ledende rakettingeniører.

Hsue-shen medvirket til opprettelsen av Jet Propulsion Laboratory i 1944. Han hadde midlertidig obersts rang i United States Army Air Force, og ble etter verdenskrigen, sammen med von Kármán, sendt til Tyskland for å studere tyske forskningsfasiliteter og intervjue tyske forskere, blant annet Wernher von Braun.

Han søkte om amerikansk statsborgerskap i 1949, men etter påstand om kommunistsympatier ble sikkerhetsklareringen inndratt. Han hadde fem års husarrest før han i 1955 ble utvist til Kina og utvekslet med amerikanske krigsfanger etter Koreakrigen. Fikk umiddelbart ledende rolle i kinesisk missilutvikling, og bidro ikke bare til konstruksjonen av bæreraketter, men generelt til den tidlige kinesiske romvirksomheten.

Hsue-shen døde i Beijing i en alder av 98 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg