Trofim Denisovitsj Lysenko

Faktaboks

Trofim Denisovitsj Lysenko
Uttale
lysˈenko
Født
1898, Karlovka
Død
20. november 1976, Kiev
Lysenko studerer hvete i en åker.
.

Artikkelstart

Trofim Denisovitsj Lysenko var en sovjetisk biolog og agronom. Som plantefysiolog ble han kjent for sitt arbeid med vernalisering, men mest kjent ble han for sin aggressive motstand mot den mendelske genetikk.

Opposisjon mot mendelsk genetikk

Lysenko ble uteksaminert i Kiev i 1925. Han stilte seg i skarp opposisjon til den mendelske genetikk og det grunnlag den hadde gitt planteforedlingen . I praksis kom han til å hevde det lamarckistiske prinsipp, det vil si at det ytre miljø aktivt kan forandre plante- og dyrearters arveanlegg i en slik retning at arten passer bedre i dette miljø.

Angrep på motstandere

Mot slutten av 1930-årene ble hans oppfatning anerkjent som den eneste riktige. Lysenko startet nå en nådeløs forfølgelse av tilhengere av klassisk genetikk, og mange ble fengslet og forvist. Nikolaj Vavilov gikk i 1935 av som president for Vladimir Lenins landbruksvitenskapelige akademi i Moskva. Lysenko ble president for akademiet, antagelig i 1938.

På et møte i Lenins landbruksvitenskapelige akademi i 1948 rettet han voldsomme angrep mot de få forskere som fremdeles støttet den mendelske genetikk. De fleste erklærte da at de hadde tatt feil og at Lysenkos lære var den riktige. Resten forlot møtet og mistet dermed sine stillinger. Etter Josef Stalins død ble Lysenkos posisjon svekket.

Mislykket jordbruk

På den 20. partikongress i 1956 ble Vavilov rehabilitert og verkene hans kunne utgis igjen. Under Nikita Khrustsjov fikk Lysenko riktignok økende innflytelse, men han nådde aldri samme enerådende posisjon.

I 1965 ble han avsatt som direktør for Vitenskapsakademiets genetiske institutt i Moskva. Han og medarbeiderne hans fikk skylden for de store vanskeligheter som jordbruket i Sovjetunionen hadde hatt, blant som et resultat av de planteforedlingsmetoder som var blitt brukt helt siden 1930-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg