Tovdal, tidligere kommune i Aust-Agder, omkring øvre del av Tovdalselva og skog- og heiområdene omkring. Kommunen ble opprettet i 1908 ved utskillelse fra Åmli og het fra 1908 til 1922 Lille Topdal. Tovdal ble sammenslått med Åmli igjen i 1967. Kommunen utgjorde 377 km2 og hadde 161 innbyggere ved sammenslåingen. Tovdal var da Norges minste kommune etter folketall. Tovdal har svært spredt bosetting.

Navnet. Første ledd kommer visstnok av elvenavnet Þofn, av ðub, 'svelle'; sikter til flomvannet. I nedre del av elva forekommer Topdal i sammensetninger, jamfør Topdalsfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Det er misforhold mellom årstallet for utskillelsen fra Åmli i denne artikkelen (1907) og i artikkelen om Åmli (1908). Hva er riktig?

svarte Geir Thorsnæs

Når det er oppgitt ulike årstall, 1907 og 1908, for Tovdals utskilling fra Åmli, kan det bero på at det skjedde 01.01.1908, altså i overgangen mellom de to årene. Vanligvis foretrekkes i slike tilfelle bruk av sistnevnte år som endringsår (1908), og de nevnte artiklene er brakt i samsvar med dette. Hilsen Geir Thorsnæs

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg