Faktaboks

Tore Vagn Lid
Født
25. april 1973, Bergen
Tore Vagn Lid
Tore Vagn Lid
Av .
Tore Vagn Lid og Preben Hodneland
Tore Vagn Lid med Preben Hodneland, under annonsering av Heddaprisen-nominasjonene i 2020.
Av /Heddaprisen/NTO.

Tore Vagn Lid er en norsk regissør, dramatiker og komponist, som flere ganger har mottatt Heddaprisen. Han er kunstnerisk leder i Transiteatret-Bergen og professor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Tore Vagn Lid er doktor i anvendt teatervitenskap fra Institut für angewandte Theaterwissenschaft i Giessen, Tyskland.

Teaterproduksjon

Som teaterkunstner arbeider Tore Vagn Lid med regi, tekst, visuelle konsepter, musikk og lydkonsepter, og han regnes som en av norsk scenekunsts ledende auteurer. Flere av forestillingene han har skapt har vunnet Heddaprisen. I 2008 ble forestillingen Mann = Mann tildelt prisen for årets teaterprosjekt, og i 2009 fikk forestillingen Operasjon Almenrausch pris i samme kategori. Tore Vang Lid fikk Kritikerprisen for teater i 2012/2013 for forestillingen Kill them all!, som hadde premiere på Nationaltheatret i 2013. Også denne ble nominert til Heddaprisen, i klassen for årets forestilling. I 2016 skrev han sammen med Cecilie Løveid en nyversjon av Nordahl Griegs Vår ære og vår makt, kalt Vår ære/vår makt, for Den Nationale Scene i Bergen. De to mottok sammen Heddaprisen for beste scenetekst for sitt tekstarbeid til oppsetningen, og Tore Vagn Lid fikk også Heddaprisen for beste regi for samme forestilling. U-dub – øvelser i å overleve unntakstilstanden fra 2016 ble nominert til Heddaprisen i klassen for beste forestilling for ungdom i 2017, og i 2020 fikk han prisen for særlig kunstnerisk innsats for 03:08:36 – Tilstander av unntak, en Transiteatret-Bergen-produksjon som tar utgangspunkt i terrorangrepene 22. juli 2011. For samme forestilling delte han også prisen for beste audiovisuelle design med åtte av sine samarbeidspartnere. 03:08:36 – Tilstander av unntak ble dessuten nominert i klassen for årets forestilling.

Blant Tore Vagn Lids øvrige regioppgaver er Fridomens vegar (Det Norske Teatret 2016), Fyrsten – Machiavelli-variasjoner (Nationaltheatret 2017) og Peer Gynt DUB (Den Nationale Scene 2019).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg