Faktaboks

Tongeren

Fransk: Tongres

Tysk: Tongern

Limburgisk: Tóngere

Tongeren er en by og en kommune i Belgia, i regionen Flandern, provinsen Limburg. Byen hadde 31 032 innbyggere i 2018 og har et areal på 87,5 kvadratkilometer. Den ligger langs elven Jeker nordvest for Liège.

Tongeren er Belgias og Nederlandenes eldste by, ble grunnlagt av romerne, het på Cæsars tid Atuatuca Eburonum, som i sin tid under Ambiorix gjorde opprør mot romerne. Et senere navn er Atuatuca Tungrorum. Byen var et viktig militært og økonomisk sentrum langs romernes hærvei mellom Köln og Bavay. I gammelnorsk tid er Tongeren nevnt i norsk-islandsk sagalitteratur. Nederlandenes første biskop St. Servatius grunnla på 300-tallet det første bispesete, som han senere flyttet til Maastricht.

Togeren ligger i det fruktbare Hesbayeområdet og her dyrkes frukt som epler, kirsebær og plommer. Turisme blir en stadig viktigere næring, men oppholdene er i gjennomsnitt av kort varighet, hovedsakelig dagsturister. Antikvitetsmarkedet i byen trekker mer enn en halv million besøkende årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg