Tomson Highway

Faktaboks

Tomson Highway
Født
desember 1951, Brochet, Canada
Tomson Highway på et besøk til University of the Fraser Valley, 23 oktober 2011.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Tomson Highway er en kanadisk dramatiker. Han vokste opp på et reservat for creeindiandere i det nordøstlige Manitoba.

Etter å ha fullført sin musikkutdannelse bestemte han seg for å arbeide blant sitt eget folk. Han satte musikk til skuespill og oppførte disse på reservater rundt om i Canada, og sluttet seg til Native Earth Performing Arts Company i Toronto, det første profesjonelle indianske teaterkompaniet i Canada.

I 1986 slo han igjennom med skuespillet The Rez Sisters, om en liten gruppe navahokvinners tur til «Den største bingohallen i hele verden». Stykket handler egentlig om disse kvinnenes håp og drømmer, fortalt med en blanding av tradisjonelle vestlige og indianske fortellerteknikker og figurer. Highways neste stykke, Dry Lips Oughta Move to Kapuskasing (1989), ligner The Rez Sisters, men har menn i hovedrollene og er en krassere kritikk av vestlig kulturs ødeleggelse av indianske verdier og tradisjoner.

Bestselgeren Kiss of the Fur Queen (1998) er en roman med klare selvbiografiske trekk. Av andre verker kan nevnes Rose (2003), hvor personene fra Rez Sisters og Dry Lips Oughta Move to Kapuskasing dukker opp igjen. Highway regnes som en av Canadas fremste nålevende dramatikere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg