Tistedal

Artikkelstart

Tistedal er en tettbebyggelse i Halden kommune, Viken fylke, del av Halden tettsted, fire km øst for bysenteret. Tistedal har adskillig industri både rundt den tidligere Tistedal stasjon på Østfoldbanen ved Tistas utløp av Femsjøen, og i dalen nedover til Halden sentrum. Verkstedindustri dominerer; det er likeledes trelast-/trevareindustri. I Tistedal lå tidligere blant annet Halden Bomuldspinneri som ved etableringen i 1813 var blant de første tekstilbedriftene her i landet. Virksomheten her ble nedlagt 1971.

Østfoldbanen til Sverige følger Tista mellom Halden og Tistedal og går videre sørøstover til Kornsjø på grensen til Sverige. Også Rv.21 Halden–Skotterud følger Tista mellom Halden og Tistedal. Rv.21 fortsetter fra Tistedal langs Haldenvassdraget nordover til nordenden av Rødenessjøen. Vassdraget er kanalisert fra Tistedal til Skulerud i Aurskog-Høland kommune; hit gikk frem til 1960 den smalsporede Aurskog-Hølandsbanen fra Sørumsand. I dag er det båttrafikk på deler av Haldenvassdraget om sommeren.

Navnet, som er dannet til elvenavnet Tista, er ikke sikkert forklart, kan komme av fuglenavnet norrønt þeisti, 'teiste'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg