Tistedal
Tistedal og Femsjøen sett fra lufta.

Tistedal er en tettbebyggelse i Halden kommune, Østfold, omfatter områdene rundt Tistas utløp av Femsjøen og øvre del av dalen ned mot Halden sentrum. Denne tettbebyggelsen utgjør den østligste delen av Halden tettsted.

Næringsliv

Tistedal har adskillig industri både rundt den tidligere Tistedal stasjon på Østfoldbanen ved Tistas utløp. Verkstedindustri dominerer; det er likeledes noe trelast-/trevareindustri. I Tistedal lå tidligere blant annet Halden Bomuldspinneri, som ved etableringen i 1813 var blant de første tekstilbedriftene her i landet. Virksomheten her ble nedlagt i 1971.

Samferdsel

Østfoldbanen til Sverige følger Tistas dal mellom Halden og Tistedal og går videre sørøstover til Kornsjø på grensen til Sverige. Også riksvei 21 Halden–Skotterud følger Tista mellom Halden og Tistedal, og den fortsetter fra Tistedal langs Haldenvassdraget nordover til nordenden av Rødenessjøen.

Haldenvassdraget er kanalisert fra Tistedal til Skulerud i Aurskog-Høland kommune; frem til 1960 gikk den smalsporede (sporvidde 750 mm) Aurskog-Hølandsbanen fra Skulerud videre til Sørumsand på Kongsvingerbanen. I dag er det båttrafikk på deler av Haldenvassdraget om sommeren.

Etymologi

Navnet, som er dannet til elvenavnet Tista, er ikke sikkert forklart, kan komme av fuglenavnet norrønt þeisti, 'teiste'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg