Therese Bertheau, foto fra Norsk fjellsport 1933.

Therese Bertheau av Ukjent fotograf/Norsk fjellsport. Falt i det fri (Public domain)

Therese Bertheau var Norges første kvinnelige tindebestiger. Fra midt på 1880 tallet frem til omkring 1910 besteg hun omkring 30 av Vest-Jotunheimens mest krevende fjelltopper. Den britiske tindebestigeren William Cecil Slingsby kommenterte hennes innsats slik: "Frk. Bertheau, the first lady who ascended Store Skagastølstind did much noble work by proving that mountainclimbing is a grand sport for women as well as for men" (Norsk Fjellsport- 1914).

Therese Bertheau ble født på Skjeberg i 1861 og var datter av trelasthandler Hermann Bertheau og Borghild Resch. Hun underviste i engelsk, norsk og fransk på Nissen Pigeskole.

I 1885 besteg hun sin første topp, Uranostinden ved innsjøen Tyin i Jotunheimen, sammen med en britisk turist og en norsk fjellfører. Sommeren 1894 var hun på en lengre tur i Jotunheimen sammen med sin jevngamle venninne Antoinette Kamstrup, Andreas Saxegaard, Tostein Røine og Joachim Aarestrup. De starter turen på Raufjordheim i østenden av innsjøen Bygdin. På veien vestover førstebesteg de Midtre Torfinnstind og sydtoppen på Sagi ved Eidsbugarden. 30. juli, etter en tidlig start på Den Norske Turistforenings hytte Skogadalsbøen, vandret de opp Midtmaradalen til Hytta på Bandet under Store Skagastølstind. Antoinette Kamstrup ventet på hytta på Bandet, hun hadde lovet foreldrene sine ikke å prøve seg på Store Skagastølstind. Klokken åtte på kvelden stod Therese Bertheau som første kvinne på toppen av Store Skagastølstind. Therese hadde i alt åtte bestigninger av toppen. To av bestigningene, Ullèns vei og Tandbergs renne, var førstebestigninger. 

  • Første sammenhengende travers av Skagastølsryggen og Styggedalsryggen i 1901
  • Søre Dyrhaugstind fra Bandet to ganger i 1904
  • Skagastølsryggen i 1908

Therese Bertheau var ikke bare første kvinne, men også den første nordmann som klatret i fjellet over en lengre periode. På klatreturene benyttet hun knekort skjørt, men da hun nærmet seg sivilisasjonen skiftet hun til ankellangt skjørt, som var mer i tråd med datidens mote. I 1902 ble hun, som første kvinne, valgt inn i Den Norske Turistforenings styre. I 1909 ble hun innbudt medlem i Norsk Tindeklub.

Hennes motiver for å starte med klatreturene beskriver hun slik i et intervju med Nanna Thrane: "For det første er det jo det, at det er saa vakkert, naar man er kommet op. Der er de vidunderligste Farver. Og man føler et Velbefindende i Kroppen, som ingen kan tænke sig. Det er saa let at puste. Saa er det jo ogsaa det eventyrlige og spændende ved det, som er saa dragende"(Urd, 1902).

  • Therese Bertheau: En uge i Jotunheimen. I Nylænde: tidsskrift for kvindernes sag, No. 22, 15. november 1894.
  • Anne-Mette Vibe: Therese Bertheau: Tindestigerske og lærerinde. Universitetsbiblioteket i Oslo 2012.
  • Nanna Thrane: Frøken Therese Bertheau. Intervju i tidsskriftet Urd 6, nr. 10, 1902.
  • Signe Ihlen Tønsberg: Damer i touget. Norsk Fjellsport 1983.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.