Faktaboks

Therese Bertheau
Født
1861
Død
1936
Therese Bertheau
Therese Bertheau, foto fra Norsk fjellsport 1933.
Av /Norsk fjellsport.

Therese Bertheau var Norges første kvinnelige tindebestiger. Fra midt på 1880-tallet frem til omkring 1910 besteg hun omkring 30 av Vest-Jotunheimens mest krevende fjelltopper.

Den britiske tindebestigeren William Cecil Slingsby kommenterte hennes innsats slik: «Ms. Bertheau, the first lady who ascended Store Skagastølstind, did much noble work by proving that mountain climbing is a grand sport for women as well as for men.» (Norsk Fjellsport – 1914).

Bakgrunn

Therese Bertheau
William Cecil Slingsby, Therese Bertheau og Ola Berge på galleriene på Store Skagastølstind sommeren 1900.
Therese Bertheau
Av .

Therese Bertheau ble født i Skjeberg i Østfold i 1861 og var datter av trelasthandler Hermann Bertheau og Borghild Resch. Hun underviste i engelsk, norsk og fransk på Nissen Pigeskole.

Bestigning av Store Skagastølstind

I 1885 besteg Therese Bertheau sin første topp, Uranostinden ved innsjøen Tyin i Jotunheimen, sammen med en britisk turist og en norsk fjellfører.

Sommeren 1894 var hun på en lengre tur i Jotunheimen sammen med sin jevngamle venninne Antoinette Kamstrup, Andreas Saxegaard, Tostein Røine og Joachim Aarestrup. De startet turen på Raufjordheim i østenden av innsjøen Bygdin. På veien vestover førstebesteg de Midtre Torfinnstind og sydtoppen på Sagi ved Eidsbugarden. Etter en tidlig start på Den Norske Turistforenings hytte Skogadalsbøen 30. juli, vandret de opp Midtmaradalen til Hytta på Bandet under Store Skagastølstind. Antoinette Kamstrup ventet på hytta, da hun hadde lovet foreldrene sine ikke å prøve seg på Store Skagastølstind.

Klokken syv på kvelden stod Therese Bertheau som første kvinne på toppen av Store Skagastølstind. Bertheau hadde i alt åtte bestigninger av toppen. To av bestigningene, Ulléns vei og Tandbergs renne, var førstebestigninger.

Meritter og motiver

Therese Bertheau var ikke bare første kvinne, men også den første nordmann som klatret i fjellet over en lengre periode. På klatreturene benyttet hun knekort skjørt, men da hun nærmet seg sivilisasjonen skiftet hun til ankellangt skjørt, som var mer i tråd med datidens mote. I 1902 ble hun, som første kvinne, valgt inn som suppleant (varamedlem) i Den Norske Turistforenings styre. I 1909 ble hun innbudt medlem i Norsk Tindeklub.

Motivene hennes for å starte med klatreturene beskriver hun slik i et intervju med Nanna Thrane: «For det første er det jo det, at det er saa vakkert, naar man er kommet op. Der er de vidunderligste Farver. Og man føler et Velbefindende i Kroppen, som ingen kan tænke sig. Det er saa let at puste. Saa er det jo ogsaa det eventyrlige og spændende ved det, som er saa dragende.» (Urd, 1902)

I brev til Henning Heyerdahl Tønsberg datert 15. februar 1932 ga hun følgende forklaring på sin store og vedvarende interesse for fjellklatring: «de alminnelige turene gjennom dalene kunne ikke i lengden tilfredstille min eventyrlyst. Det var tindene som trakk».

En tur over Skagastølsryggen i 1908 ble hennes siste klatretur. Da følget skulle ta seg ned fra Store Skagastølstind truet Bertheau med å kaste seg ut fra Heftyes renne. Carl Joachim Hambro, som var med på turen, skrev senere om klatreturen over Skagastølsryggen i boken Ungdom (1963) – «Den rommet et visst dramatisk moment; for da vi var på vei ned, ville frk. Bertheau kaste seg ut. Det blev hennes siste tur, mente hun, og da var det en skjønn død å falle ut fra Heftyes renne. De to som hadde henne i tauet mellom seg, hadde adskillig møye med å få henne velberget over det farlige sted». Historien skal kanskje ikke tas for bokstavelig, men viser uansett hvor viktig tindeturene og klatresporten var for Therese Bertheau.

Et utvalg bestigninger:

  • Første sammenhengende travers av Skagastølsryggen og Styggedalsryggen i 1901
  • Søre Dyrhaugstind fra Bandet to ganger i 1904
  • Skagastølsryggen i 1908

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Therese Bertheau: En uge i Jotunheimen. I Nylænde: tidsskrift for kvindernes sag, No. 22, 15. november 1894.
  • Anne-Mette Vibe: Therese Bertheau: Tindestigerske og lærerinde. Universitetsbiblioteket i Oslo 2012.
  • Nanna Thrane: Frøken Therese Bertheau. Intervju i tidsskriftet Urd 6, nr. 10, 1902.
  • Signe Ihlen Tønsberg: Damer i touget. Norsk Fjellsport 1983.
  • Arne Larsen: Storen: historien om menneskene og klatringen på Store Skagastølstind i Jotunheimen. Fri Flyt 2014.
  • Arne Larsen: Pionerer: kvinnenes klatrehistorie fra dametinder til K2. Fri Flyt 2018.

Faktaboks

Therese Bertheau
Historisk befolkningsregister-ID
pf01052055053096

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg