Skjeberg - tidligere kommune

Skjeberg er en tidligere kommune i Østfold (nå Viken fylke) som ble opprettet 1837 i forbindelse med innføringen av det kommunale selvstyret. Skjeberg lå øst for Sarpsborg og strakte seg fra Glommas hovedløp østover til skogtraktene på grensen til Rakkestad og Halden, herunder områdene rundt Isesjøen og i Skjebergdalen. I sør strakte Skjeberg seg fra Singlefjorden innenfor Hvaler og i nord til Nipa, en bakevje i Glomma ovenfor Sarpsfossen.

Skjeberg hadde uendrede grenser fra 1837 til 1968 da et mindre område i sørøst med åtte personer ble overført til Halden. Skjeberg ble i 1992 sammen med Varteig og Tune slått sammen med Sarpsborg kommune. Ved sammenslåingen utgjorde Skjeberg kommune 190 km2 og hadde 14 295 innbyggere. Kommunesentrum var Borgenhaugen.

E6 og Østfoldbanen går gjennom tettstedet Skjeberg som ligger ved Skjeberg stasjon innenfor botnen av Skjebergkilen; stasjonen ble nedlagt i983. Skjeberg kirke, som er en steinkirke i romansk stil fra omring 1100, ligger et par km nord for Skjeberg stasjon; den har en spesielt fin romansk døpefont i mørk kleberstein fra første del av 1100-tallet.

Tidligere Skjeberg kommune svarer til sognene Skjeberg, Hafslund, Skjebergdal, Ingedal og Ullerøy; disse har et samlet folketall på 16 575 innbyggere (2020).

Navnet er opprinnelig navn på prestegården; kanskje av norrønt skjalf, 'isolert, rund høyde eller avsats', tilsvarende som engelsk shelf, 'hylle'; brukt om høyden prestegården ligger på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg