Skjeberg (tidligere kommune)

Artikkelstart

Skjeberg var en kommune i Østfold som ble opprettet 1837 i forbindelse med innføringen av det kommunale selvstyret. I 1992 ble Skjeberg en del av Sarpsborg kommune, som fra 2020 inngår i Viken fylke.

Skjeberg lå øst for Sarpsborg by og strakte seg fra Glommas hovedløp østover til skogtraktene på grensen til Rakkestad og Halden, herunder områdene rundt Isesjøen og i Skjebergdalen. Kommunen strakte seg fra Singlefjorden innenfor Hvaler i sør til Nipa, en bakevje i Glomma ovenfor Sarpefossen, i nord.

Skjeberg hadde uendrede grenser fra 1837 til 1968, da et mindre område i sørøst med åtte personer ble overført til Halden. Kommunen ble i 1992 sammen med Varteig og Tune slått sammen med Sarpsborg kommune. Ved sammenslåingen utgjorde Skjeberg kommune 190 kvadratkilometer og hadde 14 295 innbyggere. Kommunesentrum var Borgenhaugen.

E6 og Østfoldbanen går gjennom den tidligere kommunen; Østfoldbanen også gjennom tettstedet Skjeberg med Skjeberg stasjon; stasjonen ble lagt ned i 1983.

Sogn og prestegjeld

Den tidligere kommunen svarer til dagens tre sogn: Hafslund, Skjebergdal og Søndre Skjeberg; sistnevnte omfatter de tre tidligere sognene Skjeberg, Ingedal og Ullerøy. Dagens tre sogn har et samlet folketall på 16 575 innbyggere (2020).

Skjeberg utgjorde tidligere et prestegjeld svarende til kommunen før 1992. Hovedkirken i prestegjeldet var Skjeberg kirke som ligger på et høydedrag en drøy kilometer nord for Skjeberg tettsted. Dette er en steinkirke i romansk stil fra litt før 1100, utvidet i siste halvdel av 1200-tallet med blant annet en gotisk inngangsportal. Den har et rikt inventar, blant annet en spesielt fin romansk døpefont i mørk kleberstein fra første del av 1100-tallet.

Navn

Navnet Skjeberg er opprinnelig navn på prestegården; kanskje av norrønt skjalf, 'isolert, rund høyde eller avsats', tilsvarende som engelsk shelf, 'hylle'; brukt om høyden prestegården ligger på.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg