Faktaboks

Theben
nygresk Thíva, Thívai
Ruinene av den sentrale festningen i antikkens Theben

Theben er en by i Hellas i landskapet Boiotia, 45 kilometer nordvest for Athen. Den er en markedsby i et rikt jordbruksdistrikt. Byen har 32 521 innbyggere (2021).

I antikken

Oldtidsbyen Theben var hovedstad i Boiotia og midtpunkt for mange sagn som senere har inspirert forfattere av tragedier. Byens grunnlegger var etter sagnet Kadmos. Utgravninger i 1960-årene brakte for dagen et palass fra mykensk tid (1200-tallet fvt.) og leirtavler med linear B-skrift.

Theben var i antikken et av de ledende greske bysamfunn. Styreformen var aristokratisk. Byen stod i motsetningsforhold først til Athen, og senere, etter peloponneskrigen, til den tidligere forbundsfellen Sparta. Theben vant en ledende stilling (379–362 fvt.) gjennom sine dyktige hærførere og statsmenn Pelopidas og Epameinondas.

Theben tapte sammen med Athen mot Filip av Makedonia ved Khaironeia i 338 fvt., og ble ødelagt av Aleksander den store i 335 fvt. Den ble gjenoppbygd 316 fvt., men nådde aldri sin gamle storhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg