Faktaboks

Epameinondas
Uttale
epameinˈondas
Født
420 fvt.
Død
362 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Epameinondas var en gresk feltherre og statsmann fra Theben. Han fikk en god filosofisk utdannelse.

Epameinondas tok først del i statslivet etter at det aristokratiske styre som ble støttet av Sparta, var styrtet i 379 fvt. På fredskongressen i Sparta i 371 fvt. hevdet han Boiotias enhet under Thebens ledelse. Det førte til krig, og han beseiret spartanerne ved Levktra samme år. Med sin angrepskile av de beste troppene (den «skjeve falanks») slo han fiendens offensive fløy. Theben ble derved Hellas' ledende makt.

Epameinondas svekket i 369 fvt. Sparta avgjørende ved angrep mot Lakonia og ved å frigjøre Messenia. Senere foretok han flere tog til Peloponnes, der han forgjeves søkte å danne et varig forbund mot Sparta. Han falt i et seierrikt slag mot spartanerne ved Mantineia, og dermed var det slutt på Thebens hegemoni i Hellas.

I senere historieskrivning var Epameinondas typen på den rettskafne statsmann. Filip av Makedonia og Aleksander den store benyttet en strategi som var en videreføring av den han hadde utformet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg