Rydal Mount
Rydal Mount der Wordsworth og familien bodde fra 1813 til 1850.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Dove Cottage

Turister utenfor Dove Cottage i 2003.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

The Lake Poets, også kalt the Lake School eller the Lakists, er en fellesbetegnelse for de romantiske dikterne William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge og Robert Southey.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, egentlig ‘innsjødikterne’

De ble kalt Lake Poets fordi alle bodde i Lake District i Nordvest-England fra cirka 1800, og gjerne brukte landskapet rundt sjøene som materiale for sin diktning, om enn på forskjellig måte. De hadde en sterk naturfølelse til felles, og etter motstandernes mening også en sterk naivitet, men var ellers nokså ulike. Coleridge bodde der rett nok bare i fire år, mens Southey ble i førti, og Wordsworth – som var født i regionen – i femti. Uttrykket Lake School ble opprinnelig brukt nedsettende, men er nå nøytralt, om enn like misvisende, siden de aldri dannet noen litterær skole eller retning.

I tillegg til disse tre dikterne var andre kulturpersoner aktive i vennesirkelen, ikke minst Dorothy Wordsworth som skrev dagbøker som inspirerte broren. Og dessuten søskenparet Mary og Charles Lamb, og mange andre som kom på besøk.

Husene de bodde i er gjerne museum i dag, og får mange turister hvert år. I Dove Cottage i Grasmere bodde først William og Dorothy Wordsworth, og senere Thomas de Quincey. Mens Rydal Mount var Wordsworths hjem til han døde i 1850. Greta Hall, Keswick, huset først Coleridge, og ble så overtatt av svogeren Robert Southey. De to dikterne hadde giftet seg med hver sin søster, Sara og Edith Fricker. Forfatteren og oversetteren Sara Coleridge (1802–1852) var datter av Sara og Samuel, og født i Greta Hall.

Både da og senere har diktere så vel som turister valfartet til området for å se hva som inspirerte The Lake Poets i første halvdel av 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Fulford, Tim, The Late Poetry of the Lake Poets: Romanticism Revised, Cambridge University Press, 2013.
  • Quincey, Thomas de, 1862, Recollections of the Lakes and the Lake Poets (ukjendt utgiver)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg