Telefonaktiebolaget LM Ericsson

Stockholm, svensk teleindustrikonsern grunnlagt 1876 av Lars Magnus Ericsson. Konsernet har spesialisert seg på fast og mobil tele- og datakommunikasjon og har en betydelig internasjonal virksomhet med operasjoner i 140 land. Virksomheten omfatter fremstilling og installasjon av telefonstasjoner og transmisjonsutstyr for offentlige telenett, produksjon av sentralbord, telefonapparater og bedriftsinterne nettverk, samt utstyr for radiokommunikasjon. Virksomheten innen mobiltelefoner drives fra 2001 i samarbeid med japanske Sony (Sony Ericsson). Ericsson fremstiller også forsvarsutstyr (bl.a. radar), signalsystemer og komponenter for elektronikkindustrien. Omsetning ca. 120 mrd. svenske kr med rundt 50 000 ansatte (2003); kontrollert av investeringsselskapene AB Industrivärden (med utspring i Svenska Handelsbanken) og Investor AB (Wallenberg-familien).

Lars Magnus Ericsson åpnet 1876 eget verksted for telegraf- og telefonreparasjoner, solgte etter hvert også forbedrede Bell-telefoner. Verkstedet introduserte 1892 verdens første bordtelefon, og 1896 ble aksjeselskapet LM Ericsson & Co. dannet, som 1918 ble sammensluttet med Stockholms Allmänna Telefon AB (grunnlagt 1883) til Allmänna Telefon AB Ericsson, nåværende navn fra 1926.

I 1970-årene var konsernet blant de første som utviklet en digital telefonsentral, og suksessen med dette AXE-systemet la grunnlaget for en vekst for konsernet. I 1980-årenes satset Ericsson også på datamaskiner og kontorutstyr (Ericsson Information Systems), men denne virksomheten ble 1988 solgt til Nokia. I stedet ble Ericsson et av verdens ledende selskap innen mobiltelefoni. Etter sterk vekst i siste halvdel av 1990-årene, fikk konsernet fra århundreskiftet problemer med lønnsomheten, bl.a. dårligere salg av mobiltelefoner. Egenproduksjonen av mobiltelefoner for forbrukermarkedet ble besluttet nedlagt, og på tre år ble omsetningen og antall ansatte halvert.

Virksomhet i Norge

Det norske datterselskapet Ericsson AS ble grunnlagt 1989 ved å overta en del av telekomvirksomheten til norske Elektrisk Bureau med produksjon på Hisøy i Arendal, som 1997 ble flyttet til Grimstad og 2002 nedlagt. På det meste hadde Ericsson ca. 1400 ansatte i Norge. Per 2004 driver selskapet forsknings- og utviklingsvirksomhet i Asker og Grimstad (mobiltelefoner) og Halden (militær radarutvikling); i alt ca. 400 ansatte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg