Lars Magnus Ericsson var en svensk industrimann som grunnla Telefonaktiebolaget LM Ericsson.

Ericsson var først smedlærling og mekaniker på et telegrafverksted, før han i 1876 grunnla eget verksted i Stockholm for telegraf- og telefonutstyr. Alexander Graham Bell hadde samme år tatt patent på en taletelegraf. Patentet gjaldt imidlertid ikke for Norden, og Ericsson kunne derfor starte sin produksjon av telefoner, som han raskt gjorde enklere, mer solid og med et bedre design enn Bell-telefonen. Ericssons verksted samarbeidet med en av Sveriges få kvinnelige fabrikanter, Hanna Hammarström, som fra sin fabrikk med bare kvinnelige arbeidere leverte telefontråd.

Ericssons telefonkonstruksjoner ble banebrytende og skaffet svensk telefonteknikk verdensry. Ved århundreskiftet hadde Ericsson nær tusen ansatte ved sin fabrikk i Stockholm.

I 1903, på toppen av sin karriere, trakk Ericsson seg tilbake fra ledelsen, solgte sine aksjer og flyttet til godset Alby i Södermanland. Dette drev han fram til et mønsterjordbruk, blant annet med telefoner installert i driftsbygningene, og levde ellers et tilbaketrukket liv. 

  • Lars Edling og Sara Griberg, 101 historiska svenskar, Historiska media, 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.