Faktaboks

Offisielt navn
Tallman Fabrikker
Også kjent som

A/S Mafas

Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1955
Nedlagt
1969

Tallman Fabrikker var en sjoddifabrikk i Mandal. Etter hvert begynte fabrikken å produsere skumplast og ulike produkter av disse. Etter flere eierskifter ble fabrikken i 1969 overtatt av Helly Hansen.

Etablering

Tallman Fabrikker ble opprinnelig etablert av Frithjof Tallaksen som Marnar Shoddyfabrikk i 1955. Bedriften lå på Kastellodden i Mandal. Utgangspunktet var sjoddiproduksjon, som fabrikasjon av ullvatt, stoppull og vatt-tepper. Firmaet, som startet opp med to ansatte, byttet navn i 1956.

Utvidet produksjon

Etter hvert utvidet fabrikken produktspekteret. Blant annet gjorde en patentert sovepose stor suksess. I 1956 flyttet Tallman Fabrikker inn i større lokaler. Allerede to år senere kjøpte man ytterligere 3000 kvadratmeter fabrikklokale på en åtte mål stor tomt.

Samarbeid med A/S Industri

Tallman Fabrikker startet samarbeid med A/S Industri da de begynte å levere plastprodukter. Det ble innkjøpt nye og tidsmessige maskiner, og flere personer ble ansatt.

Det var i hovedsak skumplast som ble produsert, til ulike anvendelsesområder, blant annet skumplastmadrasser. Dette var et produkt de hadde stor tro på og ønsket skulle bli hovedproduktet. I tillegg ble det levert skumplast som metervare. Kunder her var blant annet karosserifabrikker som brukte skumplast i busseter.

Et annet nisjeprodukt var underskjørt. Andre produkter var skulderputer, svamper, putefyll, sykkelseter, madrasser og tetningslister til dører og vinduer.

I 1960 var det parallell produksjon av sjoddi og skumplast på fabrikken.

Eierskifter

I 1960-årene skiftet fabrikken eiere flere ganger. I 1963 overtok Norsk Krøllhårfabrikk bedriften. Samtidig med eierskifte endret fabrikken navn til A/S Mafas.

Etter fire år overtok Høie Fabrikker virksomheten. På denne tiden kan det se ut som fabrikken var gått over til å være en ren skumplastleverandør.

To år senere, i 1969, fikk bedriften atter nye eiere, denne gangen Helly Hansen i Moss. På denne tiden skal det ha vært 18—20 ansatte på fabrikken i Mandal. Produksjonen på Mafas i Mandal ble nedlagt samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg