Tahar Djaout

Faktaboks

Tahar Djaout
Uttale

dja'ot

Født
1954
Død
1993

Tahar Djaout, algerisk journalist og forfatter. Han vokste opp i Kabylia, et område i Algerie der den arabiske og islamske innflytelsen er forholdsvis svak. Etter studier i matematikk og informatikk ble han først en av Algeries ledende kulturjournalister, og skrev viktige artikler om landets billedkunst. Etter hvert gikk han over til politisk journalistikk. Han forsvarte menneskerettigheter og andre prinsipper som ble oppfattet som vestlige og verdslige, og han angrep ulike former for religiøs fanatisme. Derfor ble han til slutt myrdet av militante islamister. Drapet på ham førte til at det i flere fransktalende land ble et stort engasjement for forfulgte forfattere fra Algerie og et sterkere forsvar for det frie ord. I England laget BBC en dokumentarfilm om Djaouts skjebne.

Forfatterskap

Som lyriker fikk Djaout blant annet impulser fra surrealismen.Dette ser man i de første samlingene hans som Solstice barbelé (1975, «Solverv av piggtråd», L'Oiseau minéral (1982, «Mineralfuglen»). Hans første prosaverker, som novellesamlingen Les Rets de l'oiseleur (1983, «Fuglefangerens nett») ble utgitt i hjemlandet, men romanene han skrev mot slutten av sitt liv måtte han utgi i Frankrike. I flere av Djaouts romaner er reise og leting viktige temaer, men personene finner ofte ikke det de søker. Dette gjelder for eksempel hovedpersonen i romanen Les Chercheurs d'os (1984, «Knokkelsøkerne»), som uten resultat leter etter levninger etter sin avdøde bror, en frihetskjemper fra revolusjonen i Algerie.

I Djaouts siste bøker blir den politiske kritikken stadig mer direkte. I Les Vigiles (1991, «Nattevaktene») skildres blant annet et muslimsk moralpoliti som bruker sin makt ubegrenset og uten nåde. Den boken av Djaout som kanskje er blitt mest kjent, er den ufullførte romanen Le dernier été de la raison («Fornuftens siste sommer») som utkom posthumt i 1999. Den handler om en bokhandler som ofrer forretningen og familien og setter livet på spill for å stå imot den religiøst motiverte terroren i sitt hjemland. De fleste av Djaouts romaner finnes i tysk og engelsk oversettelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg