Swix er en norsk produsent av skismøring, skistaver og sportsklær. Swix ble grunnlagt i Sverige i 1946 av legemiddelselskapet Astra for å lage skismøring.

I 1946 kjøpte Astra et fabrikklokale i Lørenskog og fra vinteren 1948 var norskprodusert Swix til salgs i Norge. I 1964 flyttes all smurningsproduksjon fra Sverige til Norge (Lørenskog), og i 1974 overtok Swix Liljedahls skistavfabrikk på Lillehammer.

I 1978 ble Swix norskeid ved at J. L. Tiedemanns Tobaksfabrik kjøpte bedriften, og produksjonen ble i 1986 flyttet til Lillehammer, etter hvert også administrasjonen. Swix overtok i 2004 sportsklærselskapet Elite Sport med merkevarene Bavac og Ulvang. Eier er nå investeringsselskapet Ferd, igjen eid av Johan Henrik Andresen jr. Swix har også datterselskaper i Tyskland, USA og Japan.

Swix har i perioden 2004 - 2014 vunnet Merket for god design syv ganger, i kategorien Industridesign, for sine innovative skistaver. For å få de beste produktene samarbeider Swix med profesjonelle skiløpere, industridesignere, ingeniører, forskere og kjemikere, samtidig som de tester produktene i feltet.

I 2014 vant Swix for første gang Merket for god design i kategorien Tekstil- og konfeksjonsdesign, for kolleksjonen Vistech. Utgangspunktet var den økende bruken av rulleski, som også har resultert i flere ulykker. Swix ønsket å lage et helt konsept for å øke sikkerheten til de som trener langs veien,  og utarbeidet derfor kolleksjon med treningstøy basert på synlighetstekstiler.

Swix Sport-gruppen oppnådde i 2012 en omsetning på 689 millioner kroner og et driftsresultat før skatter og kapitalposter på 51 millioner kroner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.