Swix er en norsk produsent av skismøring, skistaver og sportsklær. Swix ble grunnlagt i Sverige i 1946 av legemiddelselskapet Astra for å lage skismøring.

I 1946 kjøpte Astra et fabrikklokale i Lørenskog og fra vinteren 1948 var norskprodusert Swix til salgs i Norge. I 1964 ble all smøringsproduksjon flyttet fra Sverige til Norge (Lørenskog), og i 1974 overtok Swix Liljedahls skistavfabrikk på Lillehammer.

I 1978 ble Swix norskeid ved at J. L. Tiedemanns Tobaksfabrik kjøpte bedriften, og produksjonen ble i 1986 flyttet til Lillehammer, etter hvert også administrasjonen. Swix overtok i 2004 sportsklærselskapet Elite Sport med merkevarene Bavac og Ulvang. Eier er nå investeringsselskapet Ferd, også eid av Johan Henrik Andresen jr. Swix har også datterselskaper i Tyskland, USA og Japan.

Swix har i perioden 2004–2014 vunnet Merket for god design syv ganger, i kategorien Industridesign, for sine innovative skistaver. For å få de beste produktene samarbeider Swix med profesjonelle skiløpere, industridesignere, ingeniører, forskere og kjemikere, samtidig som de tester produktene i feltet.

I 2014 vant Swix for første gang Merket for god design i kategorien Tekstil- og konfeksjonsdesign, for kolleksjonen Vistech. Utgangspunktet var den økende bruken av rulleski, som også har resultert i flere ulykker. Swix ønsket å lage et helt konsept for å øke sikkerheten til de som trener langs veien, og utarbeidet derfor kolleksjon med treningstøy basert på synlighetstekstiler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.