Sven Nordqvist

Faktaboks

Sven Nordqvist
født:
30. april 1946, Helsingborg
Av .

Sven Nordqvist er en svensk illustratør og barnebokkunstner. Han er best kjent for bøkene om Gubben og katten, der han selv står for både tekst og bilder. Den første boka om gubben Pettersen og katten Findus var Pannekakerøre (Pannkakstårtan, 1984).

Bakgrunn

Nordqvist er utdannet arkitekt fra Lund. Han arbeidet som arkitekt ett år, og arbeidet deretter som reklametegner og illustratør gjennom 1970-årene.

Forfatterskap

Hans første bildebok var Agaton Öman och alfabetet (1983), hvor han presenterte en fortellerform som skulle gå igjen i flere bøker: forholdsvis tekstløse tablåer som byr på både komikk, undring, paradokser og utforskning av de visuelle virkemidlene i høyde, bredde og dybde. I Agaton Öman var alfabetet det sammenbindende elementet, med én side for hver bokstav. Da det raskt ble aktuelt å oversette Nordqvists bøker til andre språk fulgte han opp med Minus och stora världen (1985, norsk oversettelse Minus og den store verden), hvor tall og telling er en mer oversettervennlig rød tråd.

Nordqvist regner selv Var är min syster? (2007, norsk oversettelse Hvor er søsteren min?) som sitt hovedverk; han arbeidet med den gjennom 25 år, og vant Augustprisen for den. Rammefortellingen, hvor en musegutt leter etter søstera, er underordnet den visuelle skapergleden, og Nordqvist understreker at bildene kom før fortellingen. Tretten surrealistiske dobbeltsidige tablåer fra svært ulike miljø er først og fremst en visuell opplevelse, hvor jakten på søstra er en svært tynn sammenbindende råd tråd. I Hundpromenaden (2018) gjentar Nordqvist den samme metoden med ulike visuelle tablåer bundet sammen av en like tynn rød tråd.

Illustrasjoner

I tillegg til bøker med egen tekst har Nordqvist også illustrert bøker av andre forfattere. Best kjent er de 12 bøkene om Mamma Mø, med tekst av Jujja og Tomas Wieslander. Han har blant annet også illustrert eventyr av H.C. Andersen, bibelhistorier gjenfortalt av Sally Altschuler og tre dokumentarbøker fra svensk sjøfart med tekst av Mats Wahl; blant dem Nu seglar Vasa (1995, norsk oversettelse Nå seiler Vasa).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nordqvist, Sven. «Tankar om illustrationer och konst». I: Numer, nr 2, 2009. Også i Tecknaren, nr 5, 2008
  • Nordqvist, Sven. Sven Nordqvists bilder. Bonnier Carlsen forlag, 2014. ISBN 978-8-91-638-8110-7. Nordqvists blanding av scrapbook og egenerklæring; liten av format, men høyst lesverdig
  • Gradeborn Backlund, Kitty. "I mucklornas värld"; vad är mucklornas funktion i Sven Nordqvists bilderböcker om Petterson och Findus. Studentoppgave 2004
  • Johansson, Jonathan mfl. Stiliga figurer i pannkakssmeten: En retorisk analys av visuella stilfigurer i Sven Nordqvists barnböcker. Studentoppgave 2017
  • Sigurdson, Julia M. «Barnböckerna om Pettson – en lovsång till småbrukaren». I: Sörmlandsbygden 1995
  • Myrén, Viktoria. «Ensamvarg med många beundrare». I: Opsis barnkultur, nr 2, 2017

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg