Omslaget til 'Stackars Pettson' (1987) av Sven Nordqvist. Gjengitt med tillatelse

Gubben og katten er hovedpersonene i en serie bildebøker og barnebøker av den svenske barnebokkunstneren Sven Nordqvist. Serien består av 9 bildebøker og en kapittelbok, utgitt fra 1984 til 2012. Rundt dette er det utviklet pekebøker, aktivitetsbøker, sju filmer fra 1999 til 2018, flere dataspill og teaterforestillinger.

Gubben Pettersen (Pettson på svensk) er en gammel ungkar som bor på et småbruk et sted på den svenske landsbygda, hvor han lever av hønsehold og grønnsakdyrking. Katten Findus er en påkledd katt med en lang rekke menneskelige egenskaper. Findus har trekk fra både dyrenes og menneskenes verden; og kombinasjonen gir ham anledning til å være både barnslig og snarrådig på samme tid. Han kan både snakke med dyrene og med Pettersen.

Både Findus og Pettersen veksler mellom å være endimensjonale i én fortelling for å rendyrke den nødvendige rollen de har der, og å vise et større register av følelser og egenskaper når hele bokserien sees under ett.

Det er fire ulike lesemåter som hver for seg bidrar til å forklare bøkenes popularitet i ulike målgrupper.

Miljøet de to lever i, utgjør en gjenkjennelig og kjærlig karikatur av den svenske landsbygda, med kulturlandskap, byggeskikk, natur og menneskesamfunn. Miljøet, interiøret og teknologien antyder en datering til «da farfar var ung», omkring 1950-tallet.

Samspillet mellom de to typene er basert på klassiske komiske motsetninger som «liten og kvikk kontra stor og treg», utålmodig kontra rolig, hyperaktiv, nysgjerrig og uforsiktig kontra fredselskende, men også oppfarende. Samtidig kan Nordqvist også ta de to ut av de komiske rollene og la dem være utforskende sammen, eller vise omsorg for hverandre.

Spesielt i de tidligste bøkene er intrigen godt konstruert, med oppbygging mot et komisk høydepunkt. I senere bøker er det lagt mer vekt på miljøskildring og relasjonene.

Det fjerde momentet er de særpregede visuelle innslagene. For det første hvordan tempo og bevegelse uttrykkes ved at Findus og andre opptrer flere ganger i samme bilde. For det andre er det mange som gleder seg over de små dyrene – mucklorna – som bare Findus kan se; de lever sitt eget liv som observatører til handlingen. Det tredje visuelle elementet er de mange tilfellene av komiske, stillferdige proporsjonsforskyvninger: Et badekar under ei takrenne, ei heisekran på et vannliljeblad eller en hel hage – komplett med gartner, i ei blomsterpotte.

  • Pannekakerøre (Pannkakstårtan, 1984)
  • Revejakten (Rävjakten, 1986)
  • Fisketuren (Stackars Pettson, 1987)
  • Gubben og katten får julebesøk (Pettson får julbesök, 1988)
  • Kakling i kjøkkenhagen (Kackel i grönsakslandet, 1990)
  • Gubben og katten på telttur (Pettson tältar, 1992)
  • Nissemaskinen (Tomtemaskinen, 1994). Kapittelbok
  • Gubben og katten og hanespetaklet (Tuppens minut, 1996)
  • Da katten Findus var liten, (När Findus var liten och försvann, 2001)
  • Katten flytter ut (Findus flyttar ut, 2012)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.